(Østlandets Blad): Er du blant dem som sliter med å huske hvilken vei klokka skal stilles, er en grei huskeregel at man ser frem til sommeren – og dermed stiller klokka en time frem om våren.

Andre husker det med at man setter frem hagemøblene om våren, og tilbake om høsten. Og andre går i surr, stiller klokka feil vei og dukker opp et par timer for sent eller tidlig til avtaler, alt etter som.

Heldigvis er det mange klokker, blant annet på pc-er og mobiltelefoner, som stiller seg helt selv. En større utfordring er kanskje å omstille seg mentalt.

Mister en time

Det har lenge vært snakk om at vi på et eller annet tidspunkt skal slutte å stille klokka frem og tilbake. Men foreløpig har ikke det skjedd. Det betyr at vi nok en gang skal stille klokka en time frem, og at vi «mister» en time på søndag.

– Jeg vet det er delte meninger om å stille klokka. Skiftarbeidere, småbarnsfamilier og bønder er kanskje blant de som opplever klokkestillingen som mest utfordrende. Det positive er heldigvis at dette betyr lysere ettermiddager og at våren er rett rundt hjørnet, sier næringsminister Jan Christian Vestre i en pressemelding.

Det er han som er ansvarlig for Justervesenet, og dermed bestemmer hva som er riktig tid her i landet. Det er timen mellom klokken to og tre på natta som blir borte, men vi får den tilbake igjen til høsten når klokka igjen skal tilbake til normaltid.

Tunge saker

Europakommisjonen foreslo i 2018 at ordningen med sommertid skulle avskaffes, men EU har så langt ikke konkludert i saken, og det er fortsatt uklart når det vil skje. I 2021 ba Europaparlamentet Rådet for den Europeiske Union, som består av EUs medlemsland, om å få fortgang i arbeidet. Men der er andre saker som er viktigere akkurat nå.

– Rådet har hatt tunge saker på sitt bord i flere år nå. Først måtte EU håndtere Brexit. Så kom det en global pandemi, og nå fører Russland en brutal angrepskrig på EUs nærmeste nabo Ukraina. Det er nok gode grunner til å ikke prioritere spørsmålet om sommertid nå, sier Vestre i pressemeldingen.

Avventer EU

Han har tidligere vært klar på at Norge vil se hva EU bestemmer seg for, før vi tar stilling til om vi også skal slutte å stille klokka frem og tilbake her oppe i nord.

– Av hensyn til næringslivet vil det nok være en fordel å ha samme tidssone som våre nærmeste naboland. Norge kommer til å vente på EU før vi tar stilling til hvordan vi løser dette her hjemme, og det er fremdeles sannsynlig at vi legger oss på samme linje, sier Vestre.

Fakta om sommertid

  • Når vi stiller klokka én time frem «mister» vi timen mellom klokken 02:00 og 03:00. Denne timen får vi tilbake til høsten når klokken igjen skal stilles tilbake til normaltid. I år skjer det natt til søndag 29. oktober.
  • Forslaget o­m å slutte å stille klokken to ganger i året legger opp til at hvert land skal få velge tidssone. Dermed risikerer vi at noen av de landene vi deler tid med i dag – alle som følger sentraleuropeisk tid – bytter tidssone. Det kan bety at vi må stille klokken oftere enn før når vi drar utenlands – selv om det bare er en kort tur i Europa – slik vi allerede gjør om vi drar for eksempel Storbritannia eller Finland.
  • I dag har både Sverige, Finland og Danmark sommertidsordning. Russland og Island har det ikke.