(Nettavisen): Vi har blitt vant til at prisene går opp-opp-opp, men nå ser vi flere tegn på fallende priser. Dette skjer blant annet på grunn av til dels kraftig fall i enkelte råvarepriser, og lavere energipriser.

Coop startet året med å melde at de trodde på fallende matvarepriser, og prisen på «det grønne skiftets» kanskje viktigste materiale har kollapset totalt.

Utvider priskutt

Nå bekrefter Ikea overfor Nettavisen at det fremover vil bli gjennomført omfattende priskutt også i deres sortiment.

Det skjer etter at kjeden de siste årene har måttet gjennomføre ganske betydelig prisøkninger.

- 1. desember senket Ikea Norge prisene på 800 produkter og denne uka halverte vi pølseprisen- vi skal også fremover fortsette å investere i å redusere priser. I løpet av de neste månedene vil Ikea Norge redusere prisene på ca 2000 nye produkter, forteller pressevakt Stine Odland i Ikea til Nettavisen.

Ikea som selskap har en omsetning i Norge som ligger på mellom 8 og 9 milliarder kroner årlig.

- Lave priser er i Ikea sitt DNA, og aldri har dette vært viktigere. Vi skal fortsette å side med de mange ved å tilby funksjonelle og bærekraftige produkter til en så lav pris som mulig, slik at så mange som mulig har råd til å kjøpe dem, sier hun.

Kutter prisene med rundt 20 prosent

Når det kommer hvilke produkter, og størrelsen på priskuttene, er det naturligvis store variasjoner.

- I desember reduserte vi prisen på rundt 800 produkter med gjennomsnittlig 20 prosent og vil redusere med tilsvarende fremover. Det er både møbler og småprodukter. Noen eksempler er SÖDERHAMN sofa, EKET skap og de klassiske stearinlysene, sier Odland.

Til svenske Market.se sier kommersiell sjef i Ikea Sverige, Elefteria Cromlidou, at det også blir priskutt på ting som Micke skrivebord, Ikea 365+-gryter og Malm-serien.