– Vasker du bilen jevnlig og også får spylt den under, forhindrer du rustskader og lakken holder seg bedre, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Det kan kanskje virke litt meningsløst å vaske bilen på denne årstiden. Den blir jo tross alt veldig fort møkkete igjen, men:

Det er nå det er viktig.

For snø, slaps, salt og asfaltrester etter piggdekk og annen forurensing er ikke bra for billakken eller for understellet på bilen din.

– Med jevnlig bilvask og spyling av bilen forhindrer du rustskader på understell og bremseskiver. Lakken holder seg bedre og du får bedre sikt gjennom rene, snø- og isfrie vinduer, sier Sødal.

Tørk ekstra godt

Du kan fint vaske bilen selv om det er en del kuldegrader ute. Men er det minus 10 grader eller kaldere kan det være lurt å utsette bilvasken litt.

Silikonstift på dørpakninger og litt smøring av låser og hengsler forebygger fastfrysing.

– Hvis det er veldig kaldt, kan du også la bilen stå inne i en varm garasje eller sette den i et oppvarmet parkeringshus et par timer mens du gjør unna noen ærender. Du må bare passe på å tørke ekstra godt av rundt dører, dørpakninger samt ladeluke eller tanklokk. Dette er deler som kan fryse fast når det er kuldegrader ute, sier kommunikasjonsrådgiveren.

Disse delene ruster mest

På EU-kontrollene NAF utfører er det mange anmerkninger for rust.

Særlig gjelder dette på bremseskiver, bremserør, understell og hjuloppheng. Derfor er det viktig å sørge for at saltet jevnlig blir fjernet fra bilen i løpet av vinteren.

Maskinvask, med eller uten børster, med god underspyling av bilen er et viktig forebyggende tiltak.