(Nettavisen): Inflasjon og den rekorddårlige kronekursen gjør at utenlandsk valuta og ferien i et sommerparadis blir vesentlig dyrere enn tidligere år.

Sammenlikner du med i fjor, koster det deg nesten 200 kroner mer for hver 100 euro du bruker. Det vil si at middagen på en idyllisk fortausrestaurant på Mallorca eller tilsvarende vil eksempelvis koste deg 1200,- i år, mot 1000,- i fjor.

De aller fleste nordmenn hadde nok ikke planlagt dette da ferieturen ble bestilt, så hva kan man gjøre for å hindre at den blir dyrere enn vanlig? Her har vi samlet de beste rådene.

1. Ikke ta ut kontanter allerede på Gardermoen

Økonomiekspert Hallgeir Kvadsheim fraråder sterkt å ta ut valuta i minibanker på norske flyplasser, som Gardermoen.

– Det har jeg aldri forstått hvorfor folk gjør, fordi det er ganske dyrt. Du får en langt bedre valutakurs i landene du skal til, blant annet fordi bankene bare trenger å frakte pengene til flyplassen og ikke veldig langt bort, sier han til Nettavisen.

Når du lander i ferieparadiset ditt, bruk minibanker og styr unna vekslingskontorer. De gir deg en dårlig kurs.

2. Betal alltid med lokal valuta

Når du skal betale med kredittkortet ditt får du alltid valget mellom å betale i norsk eller lokale valuta. Her er rådene klokkeklare: Velg alltid den lokale!

– Det lønner seg alltid å velge lokal valuta når du tar ut penger eller skal betale for noe. Både minibanker, butikker og restauranter ønsker gjerne at du skal betale med norske fordi de tjener mer på dette. Det betyr at det blir dyrere for deg, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

3. Kredittkort er å foretrekke. Dette koster det deg.

Ekspertenes klare anbefaling er å bruke kredittkort i på ferie i utlandet, selv om det kommer med kostnader.

Så hva koster det deg å bruke kredittkortet? Det som i alle fall er sikkert, er at den valutakursen du finner på f. eks Norges Banks nettsider, ikke er den du faktisk betaler.

Du kommer nemlig alltid til å betale mer enn den offisielle kursen, i tillegg til at banken tar sin del av kaken. Banken din vil sannsynligvis gi deg mellom 1,75-2,50 prosent dårligere kurs, enn den Visa og MasterCard selv opererer med. Dette kalles valutapåslag. I tillegg er kursen til kredittkortselskapene alltid dårligere enn den offisielle kursen.

Til tross for dette store valutapåslaget, er det mange fordeler med kredittkort.

Gratis reiseforsikring, ekstra sikkerhet ved svindel og bedre klagerettigheter, er noe av det som taler for. Men det er også lurt å følge med på hva slags gebyrer så påløper på akkurat ditt kredittkort.

- Kostnadene ved uttak i minibank kan bestå av et fast kronebeløp per uttak. Det kan også være et prosentvis uttaksgebyr regnet av uttaksbeløpet. Det er i størrelsesordenen 0,5 til 1 prosent. Mange kredittkort tar begge gebyrtypene. For de som bare tar et prosentvis gebyr er det et minimumsgebyr, som gjerne ligger på 40 kroner per uttak, kan du lese på smartepenger.no.

Når du tar ut penger i minibank i utlandet kan det også være et gebyr som minibankeieren tar. Dette skal det opplyses om før du gjennomfører uttaket.

Her er smartepenger.no sin anbefaling over de beste kredittkortene du kan bruke i utlandet.

4. Hvor mye kontanter burde jeg ta med?

Det kommer jo veldig an på hvor du skal. Skal du til eurosonen, til USA eller andre land med et utbygd kredrittkortsystem, trenger du ikke mye.

Går turen til et mer eksotisk land, hvor minibankterminalene er vesentlig mindre hyppig, stiller situasjonen seg selvfølgelig annerledes.

Det er uansett lurt å ha litt kontanter, men prøv å hold den så lav som mulig. Det hindrer også risikoen for tyverier.

– Det er ikke alle land som tar kort overalt og da kan det være greit med litt kontanter. Hvis ikke hele ferieforbruket skal betales med kontanter, kan 2.000–3.000 kroner være tilstrekkelig for en familie som skal på en ukes ferie. Med kontanter slipper du også eventuelle gebyrer ved å bruke kortet på småkjøp, fortsetter Sandmæl.