Er jeg virkelig på fjellet? Jeg må nesten klype meg i armen.

Disse ordene kom fra en gutt som deltok på Ferie for alle i vinterferien. Han kunne ikke tro det. At han fikk oppleve å være i fjellheimen. Er det virkelig sant at jeg er på fjellet, sa han.

En jente på samme tur fortalte til moren sin etter de fine dagene på ferie, at det aller fineste var at hun kunne forsyne seg flere ganger og at det var mye forskjellig mat.

Hva vil dere, våre folkevalgte, gjøre for å bedre vilkårene for de mest sårbare i samfunnet?

Det er både godt og vondt å høre barnas skildringer. Unger skal få være unger, men noen av barna som deltar på Røde Kors sine aktiviteter har mindre tid til å være barn. De bruker tiden sin på voksenbekymringer.

Tenk deg at det viktigste for deg når du drar på fritidsaktiviteten din som 10-åring, er at du får mat. Denne kvelden er maten næringsrik og du kan spise så mye du vil. Det er ikke hverdagskost.

Tenk deg at du for første gang skal få lov til å dra på besøk i en fornøyelsespark. Da vet du at endelig har noe å fortelle om når høsten kommer og alle snakker om ferien sin.

Livet har blitt vanskeligere for mange, med de økte levekostnadene. Det rapporteres fra mange av våre aktiviteter at de som akkurat klarte seg tidligere, sliter i stor grad nå. De familiene som ikke hadde noe å gå på tidligere, har nå store utfordringer med å få pengene til å strekke til.

I år får over 550 personer delta på Ferie for alle i Innlandet. Det er offentlige etater som søker på vegne av familiene, og familiene som deltar må ha levd i vedvarende lavinntekt i minst tre år.

Det Røde Kors tilbyr, betyr mye for de som mottar tilbudet – men fortsatt er det mange som sårt trenger en hjelpende hånd. Vi nærmer oss kommune- og fylkestingsvalg i Norge. Politisk kurs skal stakes ut, og kommunene og fylkene har et stort ansvar. Nå er tiden inne for å gjøre gode prioriteringer.

Røde Kors mener at for å kunne bidra til at sårbare barn får en bedre hverdag må det blir satt søkelys på følgende fra politikerne fremover:

  • gratis sosiale møteplasser og fritidsaktiviteter med stabil drift året rundtøkt langsiktig støtte til
  • gratis lavterskeltilbud for barn/ unge både i hverdag og ferietidalle barn/ unge skal ha tilgang til en gratis fritidsaktivitet
  • tiltak som bidrar til at flere deltar i fritidsaktiviteter (kartlegge behov for å få målrettede tiltak)- f.eks gratis kollektivtrafikk.

For å kunne bidra til gode opplevelser for barn og familier, er Røde Kors avhengig av sin aller viktigste ressurs – de frivillige. Dette er mennesker som bruker av sin fritid for å hjelpe og glede andre. Det er viktig å anerkjenne at frivilligheten er et godt bidrag i arbeidet mot fattigdom.

Røde Kors i Innlandet vil oppfordre politikerne til å sette barnefattigdom og samarbeid med frivillige organisasjoner på dagsorden.

Hva vil dere, våre folkevalgte, gjøre for å bedre vilkårene for de mest sårbare i samfunnet?