(Nettavisen): Tall fra første kvartal i 2024 viste at forbruksgjelden i Norge økte med 1,7 milliarder kroner.

1. april var den totale forbruksgjelden i Norge på 162,1 mrd., som er en økning på 0,9 mrd. (0,6 prosent).

Samtidig opplyser inkassobyråene at størrelsen på inkassokravene til nordmenn har vokst betydelig den siste tiden.

– Tidligere lå snittet på et inkassosak på 2.500 kroner, nå har det steget til 4.000, sier Geir Grindland, inkassorådgiver i Zero-Zero Kredit, til Nettavisen.

Kredinor, Norges største inkassobyrå, opplyser det samme.

– Det siste tiden har det vært en generell trend at størrelsen på inkassokravene har gått opp mer enn antall saker, sier Jon Berge, markeds- og kommunikasjonssjef i Kredinor, til Nettavisen.

Kraftig økning i boliglån til inkasso

Grindland har over 30 års erfaring fra inkassobransjen, men omtaler den tiden vi er i nå som den mørkeste for norske lommebøker han har sett.

I første halvdel av februar opplyste inkassogigantene Kredinor og Intrum at det hadde vært en kraftig økning i boliglån som går til inkasso.

Kredinor fortalte om en økning på 33 prosent i antall saker sammenlignet med 2022, mens Intrum rapporterte om en økning på 36 prosent.

– Det var jo en tiltakende vekst gjennom hele 2023, og den trenden ser vi fortsatt i januar i år, sa sjefanalytiker Morten Trasti i Intrum til P4.

– Vil merke det for alvor

Grindland i Zero-Zero Kredit sier at fjoråret var tøft for mange, men at det blir verre.

– Vi ser en økonomisk tsunami bygge seg opp. Den vil slå inn over helt vanlige nordmenn i middelklassen, sier han.

– Man har store huslån, og begynner å merke at rentene er mye over lang tid. Kombinert med en kald vinter med skyhøye strømspiser, vil dette gjøre at mange som ikke før har slitt med regningene, vil merke det for alvor, fortsetter Grindland.