– Det er viktig at det skjer noe, det er lignende arrangementer i de andre kommunene, så vi må ha noe her også, sier Rita Østborg ved Løten Manufaktur.

Fem lørdager sommeren gjennom skal Løten sentrum fylles med ulike aktiviteter, gjennom det nå årvisse arrangementet «Sommer i sentrum».

Førstkommende lørdag blir det musikk fra to scener, kunstmalerstand, loppemarked, åpning av Bua, salgsdag i butikkene, plantemarked, quiz og åpen dag i Håndverkshuset.

Bra trafikk for næringsliv

– Vi i kommunen ser det som en form for næringsstøtte, noe som er bra for virksomhetene og en anledning til å skape liv og røre, sier kulturrådgiver Hanne Mette Walhovd Paulsen.

Det er ikke bare løtensokninger som ønskes velkommen, arrangørene håper på bra tilsig utenfra også. Og så langt ser det ut til at været ikke bør by på store problemer.

At lørdagene kan ha innvirkning på trafikken for næringslivet bekreftes av både Østborg og Gerd Else Sletmoen-Nordli, som driver Nærstasjonen. Sistnevnte opplevde en firedobling av omsetningen på en av lørdagene i fjor, sammenlignet med en ordinær dag.

– Det er stor forskjell, i fjor var den første lørdagen den største dagene omsetningsmessig, bedre enn jul, sier Østborg.

Tett program

Kulturskolen markerer sitt 30-årsjubileum med å fylle lørdagen med kunst og musikk.

– Vi tenkte at den beste måten å markere jubileet på var en massemønstring i sentrum, så det er vår måte å avslutte skoleåret og feire på. Så da blir det en kunststasjon, der alle kan bidra til et felles maleri, og 43 sceneinnslag fordelt på to scener, sier rektor Margrete Nordmoen.

Kulturskolen har rundt 100 elever, og 50–60 av dem skal delta på lørdag. Skolen samarbeider tett med Løten skolekorps, som starter det musikalske ballet med konsert lørdag.

Rektoren er forberedt på en litt hektisk dag, men gleder seg til at folk kan få se og høre både elever og ansatte i aksjon.

– Det er litt å holde orden på, men det er gøy med et slikt arrangement!

Hver av lørdagene har et overordnet tema; de fire andre blir det barnas dag, landbruksdag, veteranbildag og åpent hus på Bøndsen og skateshow.