I budsjettforslag 2024, blå bok står følgende:

«Ved vurdering av dimensjoneringen av Brumunddal ungdomsskole vil en utrede innlemming av Nes ungdomsskole, samt innlemming av «Mørkvedelevene» som har fått tilbud ved Furnes ungdomsskole. Dimensjonering må også være robust til å håndtere en vekst i elevtallet»

Årets budsjettforslag får oss til å våkne. Igjen rammes distriktene og menneskene der, både barn og eldre av den pågående sentralisering.

Denne gangen forventer vi at kommunen tar hensyn til barnets og familien beste og innser betydningen av Nes ungdomsskole, selve grunnmuren på Nes. Bygdeskolene betyr mye for en bygd både økonomisk og sosialt.

Vi vet at der man legger ned skoler blir det gjerne utflytting, liten tilflytting, på sikt forgubbing og uttynning. Nærhet til skole og barnehage er blant de viktigste kriterier for barnefamilier når de velger et sted å bosette seg, - skolen er et sosialt samlingssted.

En bygd uten skole vil være lite attraktiv for unge familier å flytte til.

Kommunen trenger mer enn noen gang resurssterke mennesker og mangfold i både i bygd og by som sikrer frivilligheten og utvikling.

Ønsker vi at barna på Nes og Helgøya fra de er 12/13 år skal få en lang og tidkrevende skoleveg som stjeler av deres tid, flere timer pr.dag og økt avstand til både venner og fritidstilbud. Kommunikasjonstilbudet er dårlig og lite tilgjengelig. Mange vil bli blir tvunget til skoleskyss der de i dag sykler. ‘

Vi må sikre våre barn et godt og trygt skolemiljø. På Nes har barna venner, de er trygge i miljøet og foreldrene kjenner hverandre.

17 mai er en stor felles dugnad.

Mange engster seg i dag for at en nedleggelse av ungdomsskolen ikke bare vil svekke rekrutteringen til Ringsakers nest største idrettslag med over 1000 medlemmer, men at det også kan bety en oppløsning av gode sosiale miljøer.

Flere aktiviteter, frivilligheten og ikke minst all dugnadsinnsatsen i sportshallen og Øvernløypa, alpinanlegget vil sannsynlig rammes, Samværene blant familiene svekkes.

Vi skal sikre nåtid og framtid, heter det. Eldrerådet kan ikke stå å se på den sentraliseringen som nå foregår. Eldrerådet ønsker levende bygder og befolkningens beste.

Det er viktig at vi i dagens situasjon vektlegger trygghet og utvikling i både bygd og by. Noen uttrykker også en en viss bekymring for hvilke konsekvenser dagens utvikling får for rekruttering av bønder. Fremtidig matsikkerhet og beredskap krever bosetting og tjenester i bygdene.

Eldrerådet går sterkt mot en nedlegging av Nes ungdomsskole. Vi ber om at man beslutter, ikke vingler og mister lærere. Sløs ikke bort tid og penger på en utredning, slå sammen Nes barneskole og ungdomsskole, sats på en 1-10 skole med en felles administrasjon.

Ta et klart valg nå. Dagens uklare situasjon bidrar til lærerflukt og færre søknader til skolen? Vi vil ha en god skole og et godt miljø. Lytt til befolkningen! I løpet av få timer i en utfordrende juletid samlet 300-400 mennesker seg for å vise deres syn. De unge var med.

"Forskning viser at sosial tilhørighet og nærhet til lokalsamfunnet er grunnleggende forutsetninger for en inkluderende skole» Professor Halvor Bjørnsrud.