En vitsetegning har gått rundt i sosiale medier i sommer. En eldre kvinne parkerer sykkelen foran Stortinget, og en vakt kommer løpende til for å si til henne at den ikke kan stå der.

- Det går fint, svarer kvinnen, jeg har god lås på sykkelen.

Og så ler vi selvsagt, vi som ser den, men egentlig burde vi kanskje ikke det. Egentlig burde vi kanskje bare bli bekymret.

Vi er spent og bekymret etter det vi har vært gjennom i sommer. 

For sommeren 2023 har vært usedvanlig stygg for tilliten våre folkevalgte er helt avhengige av at vi har til dem.

Solbrillene til Moxnes, Trettebergstuens politiske fall fra kulturministerposten, Borten Moes avgang. Tonje Brenna fikk kjøre videre med bulk i framskjermen.

- Vi er kontante når ting skjer, sier Trygve Slagsvold Vedum til VG, og sikter til regjeringens interne håndtering av slike saker.

Det skulle bare mangle. Vi forventer det av landets øverste forsamling. Problemet er bare at NÅR de har behov for å være kontante, ja så har skaden allerede skjedd. Og samfunnet vitser i veg om solbriller og statsråder som får sparken bare måneder etter pendlerboligsaken som vi heller ikke har rukket å glemme.

Et stykke unna oss, under forhold som heldigvis (foreløpig) ikke ligner mye på våre, har en tilsynelatende bunnløs tillitskrise til folkevalgte vært med på å bane vegen for polarisering og en antidemokratisk bevegelse som førte dens fremste fanebærer helt inn i det hvite hus.

Og han har ikke gitt opp forsøket på å komme dit igjen, til tross for at den ene tiltalen etter den andre ramler ut.

Mye er ulikt mellom oss og amerikanerne, men der som her er vi avhengige av at politikerne våre er solide folk med solid dømmekraft. Folk vi kan stole på. De skal ha ryggen vår når det trengs.

Stortinget har åpnet kontrollsak mot "vår" statsråd Trettebergstuen, samt mot Borten Moe og Brenna. Med andre ord; selv om to av dem har gått av, er dette slett ikke over.

Og alt dette mens vi nå går inn i en valgkamp på lokalt nivå. Den har vært i gang en stund allerede, men starter for alvor nå.

Tradisjonelt er valgdeltagelsen ved lokalvalgene noe lavere enn ved stortingsvalg. Lav valgdeltagelse er en stor demokratisk utfordring. Jo færre som stemmer, jo færre er det som bestemmer hvem som skal bestemme.

Mens vi venter på valgdagen, går vitsene om politikerne rundt i sosiale medier.

Vi er spent og bekymret etter det vi har vært gjennom i sommer.