Sist lørdag var det en stor demonstrasjon på Østre Torg på Hamar.

Parolen var «Stopp terrorbombingen. Våpenhvile nå»

Initiativtager til demonstrasjon var Vennskapsbyforeningen Hamar-Khan Younis (KY). I tillegg var det Palestinakomiteen og flere fagforeninger og andre. Det var sju appeller, blant annet tre ungdomsappellanter. Det som skjer i Gaza opprører mange og mange kom.

I ettertid så ønsker styret i den frivillige Vennskapsbyforeningen å klargjøre sin rolle i forhold til Hamar kommune som har Khan Younis som vennskapsby sammen med flere andre byer.

Kommunen har en formell rolle og forholder seg til ordføreren i KY.

Vennskapsbyforeningen har den frihet at den kan operere mer direkte mot menneskene, skoler osv i KY. Vi kan også gi Hamar kommune råd og også søke om støtte til prosjekter i KY fra kommunen.

Prosjekter som er mer omfattende må foregå gjennom de frivillige organisasjonene som fremdeles opererer i Gaza.

Vi vil spesielt nevne Norsk Folkehjelp (NF) sitt prosjekt for opplæring av lærere til hvordan lærere og elever skulle rømme om det ble bombet i området.

Dette prosjektet til NF ble etter råd fra Vennskapsbyforeningen støtte av kommunen med ca 180.000,- over tre år. Vil også få nevne at Vennskapsbyforeningen i to år blant annet støttet vintersko til barn i KY. Prosjektene ble støttet økonomisk av Hamar kommune.

Behovet framover i Gaza og Khan Younis vil være stort.

Styret i Vennskapsbyforeningen ser fram til et positivt utfyllende samarbeide med Hamar kommunes administrasjon, politikere og selvfølgelig solidaritet fra innbyggerne i Hamar denne vanskelig tiden framover for Gaza og våre venner i Khan Younis.

Vi vil til slutt få nevne at Vennskapsbyforeningen ønsker flere medlemmer slik at vi framover kan gi mer hjelp til våre venner i Gaza i den vanskelige tiden de får framover.