(Nettavisen): – Vi ønsker ikke streik, vi ønsker at partene skal komme til enighet, sier hovedtillitsvalgt for de Kiwi-ansatte, Camilla Hermansen.

Men vi er villig til å ta på oss de gule vestene og gå til streik hvis det er det vi må, sier hun.

Hun er tillitsvalgt i LO-forbundet Handel og Kontor, og rundt 2.000 og av de 14.000 Kiwi-ansatte er medlemmer hos Camilla Hermansen.

Vil ha rettferdig lønnsøkning

Camilla er navn-søster med en annen kjent «Kiwi-ansatt», nemlig reklamefiguren Kiwi-Camilla.

Men det er Hermansen som er den ekte Kiwi-Camilla. Reklamefiguren endret som kjent navn til Matilde tidligere i år.

Den ekte Kiwi-Camilla er særlig opptatt av en ting i årets oppgjør.

– Vi har hatt reallønnsnedgang de siste årene og jeg vet at mine medlemmer forventer at de skal få økt kjøpekraft, sier Camilla Hermansen.

Den kraftige prisstigningen har spist opp tidligere lønnsøkninger - det betyr at man får mindre igjen for pengene enn før.

– Det har vært et år med økte levekostnader, og det er derfor det er viktig med en reell lønnsvekst. Vi vil ha en rettferdig lønnsøkning for alle våre medlemmer, sier Hermansen.

Og det hjelper ikke å jobbe i Kiwi når matprisene øker. I fjor la prisene på seg hele 10 prosent. Det er den kraftigste økningen på 40 år.

– En snakkis

Mens Camilla Hermansen og de Kiwi-ansatte opplever å få stadig dårligere råd, er situasjonen en annen for eierne.

2023 ble nemlig et gullår for Kiwi-eier Norgesgruppen. Etter skatt ble det et pent overskudd på 3,4 milliarder. Toppsjef Runar Hollevik ble belønnet med rekordbonus på 3,7 millioner kroner.

Det har de Kiwi-ansatte fått med seg.

– Det gjør at vi har forventninger fram mot dette oppgjøret. Hvis det er sånn at de på toppen kan holde seg med millionbonuser, bør det komme noe til oss andre også. Det tror jeg mange av våre medlemmer tenker, sier Camilla Hermansen.

– Hvordan påvirkes forventningene av at det deles ut rekordbonus til de på toppen?

– Jeg tenker det viser at vi andre også bør få noe. Våre medlemmer får med seg det som skjer. I media skrives det mye om bonusene. Det blir en snakkis blant medlemmene.

– Stor kampvilje

11. april ble det brudd i forhandlingene mellom Handel og Kontor og arbeidsgiverorganisasjonen Virke. Mekling starter 28. april.

– Det er en stor kampvilje, sier Hermansen.

– Vi forventer at kravene skal bli innfridd. Det handler om stoltheten for det vi gjør og stoltheten for yrket vår. Mange har fagbrev, og det er klart at de er stolte over den kompetansen, sier hun.

Årets oppgjør er et såkalt hovedoppgjør der man forhandler både om lønn og andre betingelser. I fjor ble det kun forhandlet om lønn, og det endte med streik fordi arbeidstakerne mente de ikke fikk økt reallønnsvekst.

Det er hovedkravet også i år, og i forrige uke ble det brudd i forhandlingene.

– I et år med store økonomiske utfordringer for våre medlemmer, som har opplevd reallønnsnedgang over flere år, ser vi at Virke ikke kommer oss i møte med å fylle rammen og øke kjøpekraften. Det er skuffende, sa forbundsleder Thomas Beckham.

Sterk tro

Nettavisen har bedt Kiwi svare på på disse spørsmålene:

  • Har dere forståelse for de ansattes forventning om å få reallønnsvekst?
  • Har dere forståelse for at bonuser til toppene bidrar til høye forventninger hos de ansatte?
  • Frykter dere streik?
  • Hvordan vurderer dere streikefaren?

I en e-post svarer kommunikasjonssjef Kristine Arvin slik:

«Vi har stor respekt for den norske modellen og sterk tro på at partene skal komme til enighet».