(Nettavisen): Særlig når vi har de høyeste pristoppene er ved i ovnen lønnsomt for norske strømkunder.

– Er det noe tidspunkt det er smart å fyre med ved, så er det nå. Klarer du å bruke ved i stedet for elektrisk oppvarming når vi har de høye prisene, vil du merke det på strømregningen, sier kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt i analyseselskapet Volue Insight.

Nytt trailerlass med ved

– Vedsalget går meget bra, jeg bestilte et trailerlass til fra Finnskogen i dag, sier Robert Myhrer, innehaver av familiebedriften Vedbua på Torshov.

Vedbua tar 120 kroner per sekk med 40 liter ved, men setter opp prisen med 10 kroner når neste lass med ved kommer inn. Etterspørselen er rett og slett for stor.

– Vi mener det er en god pris, dagligvarebutikken rett ved tar 150 kroner for tilsvarende sekker, sier Myhrer.

Strømstøtten tar ikke toppene

– Strømstøtten tar riktig nok av for noe av de høye prisene vi har gjennom desember. Men siden støtten beregnes ut fra en gjennomsnittspris for hele måneden, betyr det at det er fordel å bruke lite strøm når vi har de store pristoppene, sier kraftanalytiker Lilleholt.

Hva strømstøtten havner på for desember, vet ingen før måneden er omme. For november, oktober og september var gjennomsnittlig strømstøtte 1,50 per kilowattime. Strømstøtten hjelper, men tar altså bare en liten del av kostnadene folk har de dagene det er virkelig høye priser.

Dette koster veden

De fleste i dag har rentbrennende ovner fra etter 1988, det gjør at man kan begrenser varmetapet, sier seniorrådgiver Simen Gjølsjø ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO).

Likevel går 25 prosent av varmen fra veden rett opp gjennom pipa uten å gi varme til huset ditt.

– Hvis man vil få utnyttet mer av varmen, kan man montere et røykgassrør opp fra ovnen og inn på pipa. For hver meter med slikt rør kan man regne med å få 1000 watt ekstra, sier Gjølsjø.

Gjølsjø har beregnet prisen per kilowattime for en 40 liters vedsekk til 130 kroner.

– Effektivt får man 50 kilowattimer og da blir prisen 2,60 per kWh, sier Gjølsjø.

Dobbelt så dyrt med strøm

Vedsekken på 40 liter som man kan kjøpe i Vedbua på Torshov koster 130 kroner og gir 50 kWh. Det er like mye energi som fem panelovner på samlet 5000 watt gir i ti timer.

Med en strømpris på 6,70 og fratrekk av forventet strømstøtte blir prisen dobbelt så høy på å bruke strøm, sammenlignet med å fyre med ved.

Hos vedhandleren på Torhov er det mange kunder som snakker om strømpriser, forteller daglig leder Robert Myhrer.

– Mange har fått med seg at det lønner seg å bruke ved med de ekstreme strømprisene. Vi har ikke hatt behov for å annonsere. Vi selger til gamle kunder og folk som får høre om oss fra andre.

Slik får du mest ut av veden

Det er flere ting man kan gjøre for å bruke ved på en smart måte.

– Et tips er å forvarme veden slik at det er romtemperatur på den. Og du bør i alle fall ikke ta veden rett fra uteboden og så ha den i ovnen. Et forskningsprosjekt viste at du får tre prosent mer effekt ut av ved med romtemperatur i forhold til ved som har vært i minus ti grader, sier seniorrådgiver Simen Gjølsjø ved NIBIO.

Han er ved-ekspert på jobb og har mye erfaring fra vedfyring både hjemme og på hytta. Han mener det foregår en overdreven ved-diskriminering det ikke er grunn til.

– Legg bjørk på toppen

– En del har fordommer mot osp og sier den må tørke i minst to år. Det er jeg ikke enig i. Hvis man ikke har for grove kubber så tørker osp på ett år.

Han skjønner at mange vil ha bjørk for det ser jo penere ut også. Men her har eksperten et godt tips.

– Bjørka er litt penere å se på, så når jeg får gjester legger jeg litt bjørkeved på toppen i kurven. Under er det bare furu og osp.

Furu, osp og gran er kraftig undervurdert mener han.

– Jeg fyrer med mye forskjellig, både osp, furu og gran. Det spraker mye med gran, og det kan komme noen gnister på gulvet. Men blir jo litt liv også.