(Nettavisen): De siste dagene har flere steder i Norge opplevd sommertemperaturer opp mot 20 grader. Streik og varslet ølmangel til tross: Folk har trukket ut for å nyte noe kaldt i glasset og muligens driste seg ut på årets første bad.

Men nå er moroa over, ifølge Meteorologisk institutt. Allerede fredag må folk dra frem vinterjakka igjen.

Da vil nemlig snøen begynne å lave ned igjen i Nord-Norge, det samme vil etterhvert skje over store deler av Norge.

Nordpolen treffer

Årsaken er vind og et lavtrykk som kommer fra Nordpolen. Det vil gi temperatursvingninger på over 10 grader.

– I Oslo vil vi allerede søndag ha temperatur på maks syv grader. Det er et stort fall, forteller Pernille Borander, vakthavende meteorolog.

Værskifte gjelder ikke bare hovedstaden. Både på Sør-, Vest- og Nord-Norge vil også merke temperaturfall, vind og nedbør.

– Allerede søndag raser temperaturene nedover. Det er noe å ha i bakhodet dersom man har skiftet til sommerdekk og skal krysse til Vestlandet, eller skal i fjellet, sier hun..

Klart råd

Ifølge Borander skal man ikke mange høydemetrene over havet før snøen vil komme, og dermed også skape problemer for optimistiske nordmenn.

– Det gjelder de aller fleste fjellområdene i Norge, men spesielt på Østlandet kan snøen skape problemer i fjellet, konstaterer hun.

Meteorologen har et klart råd til de som har tenkt seg til hytta på fjellet i helgen.

– Har du sommerdekk, må du finne på noe annet. Du skal være skodd for forholdene og når værskifte kommer søndag, kommer du deg ikke ned med sommerdekk, sier hun.