(Gudbrandsdølen Dagningen/Hamar Arbeiderblad): – Gjennom uka vi har foran oss er det lavtrykksaktivitet som ser ut til å dominere. Det har med seg milde luftmasser, sier Per Egil Haga hos Meteorologisk institutt til Østlendingen.

Den kommende uka vil bli preget av nedbør og temperaturer litt i overkant av null, noe som kan bety at mye av snøen som har kommet på Hedmarken den siste tida, blir forvandlet til slaps.

Utover tirsdag kommer væromslaget, og nedbøren er ventet å starte tirsdag ettermiddag og kveld. Foreløpig ser nedbøren da ut til å komme som snø. Temperaturene kommer til å stige onsdag, hvor man kan få temperaturer godt opp på plussiden.

Mandag formiddag har meteorologene også sendt ut et gult farevarsel for is som blant annet vil gjelde for Hedmarken. Det fordi det kan komme regn som fryser på bakken.

Anbefalinger er å være ekstra oppmerksom da isen kan være vanskelig å se, å vurdere bruk av brodder, å beregne ekstra tid til transport og kjøring, bruke riktige dekk etter forholdene og å sjekke vegmeldinger.

Farevarselet gjelder fra tirsdag klokka 18.00 til onsdag klokka 07.00.

Blir hålke

Haga forklarer at den vippende temperaturen og den ventede nedbøren kan by på flere problemer.

– Det er en fare for at det blir hålke framover.

Regnværet kan også gi svært glatte veger på steder hvor det i tillegg til nedbøren, kan bli minusgrader på nattestid.

Hos Vegtrafikksentralen (VTS) følger de nøye med de neste dagene, og forventer at det kan bli noen dager med noe bustete trafikkavvikling, kanskje spesielt på vegene som ikke saltes.

– Når det plutselig kommer mildvær, kan det bli en del vannansamlinger, og hvor vannet skal gjøre av seg er ofte en utfordring. Hvis det da i tillegg blir minusgrader på natta, må man forvente at det blir glatt, sier trafikkoperatør Trude Lindstad til GD mandag morgen.

– Bruk hodet!

Hun legger til at hvert brått væromslag alltid gir en utfordring, og at entreprenørene selvfølgelig er ute og gjør det de kan for å holde vegene kjørbare.

– Særlig for dem som kjører i morgentimene, kan det bli krevende, sier hun.

Lindstad legger til at det har vært en lang vinter hos VTS, som i flere måneder nærmest daglig har måtte sende ut anbefalinger til trafikanter.

For ente gang gjentar Lindstad det samme budskapet.

– Folk må senke farta, se etter tegn som gjør at det blir glatt og bruk hodet til å gjøre en kjørevurdering, sier hun.