(Nettavisen): De høye rentene har begynt å bite, og boligprisene har falt gjennom høsten. De fleste forventer også at prisveksten også vil være svak neste år.

Men så kan noe skje.

– Det kan bli underskudd på boliger i årene som kommer og dette vil etter hvert kunne føre til et prispress oppover spesielt i sentrale strøk, skrev SSB i en større rapport fredag.

De regner med at «boligprisene igjen vil vokse» når man ser et par år fremover.

DNB forventer en perfekt storm

Dette er en utvikling giganten DNB også forventer fremover.

DNB Eiendom-sjef Renate Sørestrand-Hansen mener Norge står foran en cocktail av ting som slår til samtidig.

– Det er mange forhold som taler for at vi kan få en kraftig rekyl og galopperende prisoppgang når markedet først snur. Det er ingen som er tjent med en alt for rask prisoppgang, sier Sørestrand-Hansen.

Hun forteller at at de på mange måter har sett på det som et sunnhetstegn at boligprisene har bremset opp, og at de egentlig har holdt seg oppsiktsvekkende bra gjennom renteoppgangene.

EU-krav, for få boliger og gode lønnsoppgjør

Derimot frykter de det som kommer.

Trender som DNB tror kan gi boligpris-eksplosjon

Viktige makroøkonomiske faktorer og etterspørsel:

  • En rentebane som går nedover og mer stabil inflasjon vil stimulere boligmarkedet. Dette vil sannsynligvis skje i andre halvdel av 2024.
  • Kjøpekraften til boligkjøpere vil være noe styrket som følge av en periode med høy inflasjon (tvungen «sparing») og gode lønnsoppgjør. I tillegg kan husstandene se for seg et lavere rentenivå i en periode fremover.
  • Boligbyttebehovet vil være sterkt etter en periode med nedkjøling og lavere aktivitet. Mange har sittet på gjerdet, vært innelåst i boligmarkedet eller ikke har hatt mulighet til å kjøpe bolig.


Bygg og anlegg:

  • Når boligmarkedet tar seg opp igjen vil det også føre til en etterspørsel etter nybygg. Denne bransjen er veldig syklisk, og det blir fort en boom av igangsetninger når det først skjer.
  • EUs bygningsdirektiv vil slå inn for fullt omtrent i samme periode. Det vil føre til at enormt mange boliger må oppgraderes. Ifølge tall fra SSB hadde omtrent 60% av de norske boligene en energiklasse fra D til G i 2020. Alle disse kan ha behov for energieffektiviseringstiltak som etterisolering for å oppfylle krav til rett energiklasse for å redusere energiforbruket og klimagassutslippene.
  • Nybyggkrisen har ført til at mange ansatte i bygg og anlegg har byttet jobb. Mange av disse er utenlandske arbeidstakere som har flyttet fra Norge. Vi ser allerede at det er en mangel på kompetanse og kapasitet innenfor bygg og anlegg. Hvis både nybygg og boliger som skal oppgraderes skal konkurrere om de samme ressursene og folkene vil det presse prisene.
  • Både råvarekostnader og lønnskostnader har vært høye de siste årene. Det vil fortsatt være en x-faktor fremover.

– Det er flere forhold som sammen vil kunne bidra til å presse prisene oppover. Kall det gjerne en «perfekt storm» der både økonomiske forhold, boligetterspørsel, lovverk (EUs bygningsdirektiv), igangsettinger av nybygg og kapasitet i bygg og anlegg vil kunne presse prisene raskt oppover, sier hun.

En av de store jokerne oppi det hele, er innvandringen som for tiden er på et nivå vi aldri tidligere har sett før. Det gir behov for svært mange nye boliger.

Mener det må bygges mer

Ifølge DNB er det én ting som er viktigere enn noe annet for å hindre at dette skjer:

– Det er mye vi kan gjøre for å ligge i forkant slik at vi ikke får en uønsket eksplosiv prisvekst. Det viktigste vi kan gjøre er å stimulere til mer utbygging nå for å utnytte kapasiteten slik at vi kan forberede etterspørselen som vil komme, sier leder for nybygg i DNB Eiendom, Harald Hansen.