(Gudbrandsdølen Dagningen): – Ser vi påskeuka under ett er det faktisk den uken i året med desidert minst forsinkelser på vegene. Det er fordi både torsdag og fredag er røde dager, i tillegg til at det er mindre hverdagstrafikk de andre dagene, forklarer Nils Karbø, avdelingsdirektør i Statens vegvesen.

Likevel ventes det mye biler på vegene de nærmeste dagene, da borgere fra sentrale områder på Østlandet søker til fjells for å feire høytiden.

Skal du ut av byen, anbefaler Vegvesenet at du bør gjøre det før onsdag før påske.

– Tallene viser at det er mest forsinkelse i påsketrafikken onsdag før skjærtorsdag og 1. påskedag. Begge dagene er det størst forsinkelse midt på dagen, rundt kl. 12–14. Venter du med å reise til kl. 16 på onsdagen kan du sannsynligvis kjøre køfritt de fleste steder, tipser Karbø.

– Det eneste du skal gjøre!

Ifølge tall Vegvesenet sitter på, reiser 37 prosent av påsketrafikantene ut fra Oslo mot Gudbrandsdalen og Østerdalen. De har en klar oppfordring til sjåførene som skal ferdes på påskevegene.

– Vurder om du kan kjøre tidlig eller sent på dagen. Kjører du midt på dagen må du være forberedt på forsinkelser, særlig rundt de store byene og på de mest populære strekningene og fjellovergangene, sier han.

Uansett når du velger å kjøre er det viktig å holde oppmerksomheten på vegen.

– Å kjøre er det eneste du skal gjøre! Hvis du skal skrive inn hvor du skal på GPS-en eller finne ut når ferja går, må du enten stoppe og ta en kjørepause, eller be passasjerer i bilen om hjelp, sier Karbø.

Hjemreisen

Til hjemreisen anbefaler Vegvesenet å vente til 2. påskedag, dersom man har mulighet. Uansett er det ingen garantier mot kø, uansett om man velger å reise ned fra fjellet en eller to dager etter påskeaften.

– Vær- og føreforhold og andre hendelser kan påvirke trafikksituasjonen lokalt, minner Karbø om.