(Nettavisen): Det skriver Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV) i en pressemelding mandag formiddag.

De siste renteøkningene, sammen med innføring av merverdiavgift på elbiler og kraftig økning i bilavgiftene fra nyttår, i tillegg til den sterke prisstigningen på en rekke områder, har satt nybilkjøpet på vent for mange, skriver OFV.

De ferske tallene viser samtidig at elbilandelen ble rekordhøy for september som enkeltmåned. Så langt utgjør elbilandelen drøyt 83 prosent av alle førstegangsregistrerte nye personbiler.

«Kjøpsfesten satt på pause»

Registreringsstatistikken for nye personbiler domineres av de kjente bilmerkene Volkswagen, Toyota, Volvo og Skoda – med Tesla på topp.

«Samtidig er tendensen at det er litt billigere bilmodeller enn tidligere som dominerer, og at kjøpsfesten for de store og dyre bilene er satt på pause», heter det.

Ved inngangen til oktober var det totalt 95.497 førstegangsregistrerte nye personbiler. Det er 7,1 prosent færre enn i samme periode i fjor.

– Nå ser vi effekten

I desember 2022 ble det satt ny registreringsrekord i en enkeltmåned med nesten 40.000 nye biler. Det skjedde etter at det ble varslet innføring av moms på elbiler og kraftig avgiftsendringer fra første dag i 2023.

– Nå ser vi tydelig effekten av dette. Kombinasjonen av moms på elbiler, betydelige avgiftsendringer og en kraftig generell prisstigning og mange renteøkninger, har ført til at mange enten er avventende og utsetter eller til og med kansellerer nybilkjøpet, sier direktør Øyvind Solberg Thorsen i OFV.