(Nettavisen) Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank mener det bare er én ting som representerer oppsiderisiko for rentebanen neste uke, skriver Dagens Næringsliv.

– Det er kun en svak krone som representerer oppsiderisiko for Norges Banks rentebane i desember. Lønnsvekst, oljepris, globale renter og innenlands etterspørsel drar alle i motsatt retning. Nedadgående inflasjon og vekst både hjemme og internasjonalt tyder på at rentenivået må komme ned før eller siden, skriver sjeføkonom Frank Jullum i sin ferske prognoserapport.

Sju rentekutt

Til tross for usikkerheten rundt kronen, forventer storbanken sju rentekutt de neste to årene. Da ender styringsrenten på 2,25 prosent i 2025.


Det knytter seg enorm spenning rundt rentemøtet som finner sted torsdag neste uke, der ekspertene er svært uenige om hva Norges Bank lander på. Danske Bank tror Norges Bank vil heve renten neste år.

– Samtidig er det relativt åpent, skriver banken.

Budsjettet gir lavere renteutgifter

Samtidig som Danske Bank forventer rentekutt, kan det også bli lettere å forhandle med banken fra og med juli neste år.

Morten Andreas Meyer i forbrukerorganisasjonen Huseiernes Landsforbund uttalte også i helgen at statsbudsjettet vil bidra til lavere renteutgifter.

Regjeringspartiene og SV kom i helgen til enighet om budsjettet for 2024 – et år der rentehevinger og inflasjon trolig fortsatt vil prege nordmenns økonomi.

Fra og med juli må nemlig bankene rapportere gjennomsnittlige utlånsrenter på boliglån.

– Dette er en seier for alle med boliglån, sier Meyer om budsjettforliket.

Han er tydelig på at han tror grepet vil bidra til lavere renteutgifter.

– Utfordringen i dag er at bankkonkurransen er lokal, og mange steder ganske dårlig. I tillegg er rentene bankene oppgir i prislistene ofte veiledende. Dermed er det viktig med mer informasjon til forbrukerne for å få økt konkurransen, sier Meyer.