Både kongen og dronning Sonja sier familien har vært gjennom en god prosess fram til tirsdagens nyhet om at prinsesse Märtha Louise ikke lenger skal representere kongefamilien.

Prinsessens kjæreste, Durek Verrett, har vært en del av prosessen, og kongen sier de har brukt tid til å få Verrett til å forstå hvorfor prinsessetittelen og tilknytningen til kongefamilien ikke kan brukes kommersielt.

– Han trodde nok at han kunne gjøre hva som helst uten at det ville gå ut over oss, sier kong Harald.

– Men nå har han forstått at vi er sammen om dette og at han også må ta hensyn til hva vi står for, supplerer dronning Sonja.

Viser forståelse

Kong Harald viser også forståelse for datterens kjæreste.

– Det er klart at amerikanere skjønner jo ikke bæret av dette. De aner ikke hva et kongehus er, så det er ikke så rart at han ikke skjønte, sier kongen med en liten latter.

Både han og dronningen beskriver Verrett som en flott fyr med mye humor.

– Vi har det veldig hyggelig, selv når vi diskuterer vanskelige temaer, sier dronningen. Hun legger også til at prosessen har brakt familien nærmere hverandre.

På spørsmål om en eventuell bryllupsdato for prinsessen og Verrett sier kongen at han «har ingen innsideinformasjon».

– Jeg tror dere må spørre dem om det.

Lei for at prinsessen ikke skal representere kongehuset

Kong Harald uttalte seg til pressen etter nyheten om at prinsesse Märtha Louise avslutter sine offisielle oppdrag for Kongehuset.

Kong Harald sier han er lei for at prinsesse Märtha Louise ikke lenger skal representere kongehuset offisielt.

– Men sånn er det, sier han i et intervju med NTB og NRK.

I en pressemelding fra Slottet tidligere tirsdag het det samtidig at kongen hadde bestemt at Märtha Louise skulle beholde prinsessetittelen.