(Nettavisen): Temperaturene faller jevnt over hele landet, mens vi sakte men sikkert beveger oss mot nyttår. I denne perioden opplever mange også å bli syke i en eller annen form - også av koronavirus.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forteller at det har vært en moderat økning av koronasmitte utover høsten, men at antallet sykehusinnleggelser er ganske stabile - på mellom 200-300 per uke. En tredjedel av disse er primært lagt inn på grunn av korona, mens resten får det som en tilleggsdiagnose.

Hva bør man så gjøre, dersom man blir smittet av korona nå?

Nakstad forklarer:

– Det viktigste rådet er fortsatt å holde seg hjemme når man er syk, uansett om man har covid-19, forkjølelsesvirus eller influensa. Hvis man er i en risikogruppe over 65 år er det være lurt å teste seg med en selvtest, slik at fastlegen eventuelt kan skrive ut tabletter mot covid-19, sier han.

Og fortsetter:

– Slike tabletter kan gjøre sykdomsforløpet langt mildere hvis man kommer tidlig nok i gang. Tablettene hemmer et enzym som viruset er helt avhengig av for å kopiere seg opp i cellene våre, dermed blir det mindre virus og man blir fortere frisk.

Per uke blir under ti personer lagt inn med koronavirus på norske intensivavdelinger .

– Dette ser vi som et tegn på at befolkningsimmuniteten er stadig sterkere i Norge.

Slik er koronaviruset nå

Koronaviruset har som kjent kommet i mange varianter, siden det først brøt ut en pandemi vinteren 2020.

På spørsmål om hvordan han vil vurdere styrkeforholdet mellom koronaviruset, en forkjølelse og sesonginfluensa er nå, svarer assisterende helsedirektør Nakstad:

– Koronaviruset ser fortsatt ut til å være mest smittsomt utenfor vintersesongen og gir nok mer alvorlig sykdom enn influensa, som kommer som nummer to. Forkjølelse rammer først og fremst øvre luftveier og gir sjelden infeksjon dypere ned i luftveiene.

– Symptomene er også mildere ved forkjølelse, men man kan bli smittet flere ganger gjennom en vintersesong fordi virusstammene endrer seg ganske raskt, legger han til.

– Hva tror man om faren for senvirkninger av dagens virusvarianter, sammenlignet med tidligere varianter?

– Det ser ut som tidligere virusvarianter, som Wuhan- og deltavarianten, oftere ga senfølger i form av tungpust og behov for ganske omfattende rehabilitering hos noen. Det skyldes antagelig at man ble sykere av disse variantene enn av senere omikronvarianter og mange flere havnet derfor på intensivavdeling, sier Nakstad.

I dag kan mild sykdom gi senfølger hos noen, uavhengig av virusvariant, sier Nakstad. Mye tyder nemlig på at endringer i immunssystemet påvirker kroppen lenge etter at viruset er borte fra kroppen. Noen vil få utmattelse, konsentrasjonsvansker og andre langvarige problemer grunnet dette.

– Vi vet dessverre ikke hvorfor noen får slike plager og ikke andre. Vi vet heller ikke om andelen som får senfølger er lavere nå enn før, men vi håper økende immunitet etter hvert vil gi færre slike tilfeller, sier Nakstad.

– Vil tåle smitten godt

Are Berg er avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet (FHI).

Også Berg sier at man bør holde seg hjemme dersom man er preget av luftveisinfeksjoner, og samtidig føler seg syk.

– Det gjelder uavhengig av hvilket virus man er smittet med, og derfor anbefaler vi ikke noe spesielt når det gjelder testing eller isolering i forbindelse med koronasmitte, sier Berg til Nettavisen.

Berg sier også at folk flest vil klare seg godt etter å ha blitt smittet med koronaviruset i dets nåværende form.

– De fleste av oss som ellers er friske, og heller ikke oppi årene, vil tåle smitten godt. Det gjenspeiler seg i vaksinasjonsrådene våre, som sier at eldre over 65 år, og yngre mennesker med underliggende sykdom, bør vaksinere seg for å redusere risikoen for et mer alvorlig sykdomsforløp.

Disse bør vaksinere seg

Når det gjelder andre luftveisvirus ligger innleggelsene i sykehus på et normalt nivå for årstiden og det er svært få tilfeller av influensa, forteller assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

– Influensasesongen har med andre ord ikke startet enda, sier han.

– Hvem bør vaksinere seg de neste månedene, da både for korona og for influensa?

– Det gjeldende rådet fra FHI er at alle over 65 år samt dem som tilhører en risikogruppe bør ta både oppfriskingsdose mot covid-19 og influensavaksine i høst. I tillegg oppfordres helsepersonell under 65 år til å vaksinere seg mot influensa, sier Nakstad.

Og legger til:

– De fleste kommuner fikk utsendt vaksiner i midten av oktober og til og med 25. oktober var 22 prosent av dem over 65 år vaksinert mot influensa. Vi tror dette tallet vil øke utover i november og håper at de som er anbefalt vaksine takker ja til dette også i år.