(Nettavisen): Denne uka er det vinterferie i Norge. Det betyr en pust i bakken og en pause fra en stressende hverdag for mange.

Ifølge Virke er det over én million nordmenn – eller 1 av 5 – som drar på hytta eller rømmer til varmere strøk i utlandet.

Men samtidig som at hvilepulsen legger seg for ferierende nordmenn, jobber cyberkriminelle på spreng for å sikre seg sensitiv informasjon fra deg og bedriften du jobber i.

IT-giganten Cisco går nå ut med en klar advarsel til norske bedrifter.

– Cyberkriminelle vet når vi er på ferie. Når vi koser oss på hytta med late dager, så jobber de på spreng. Derfor øker sannsynligheten for at både enkeltpersoner og bedrifter kan bli utsatt for phishing og cyberangrep i vinterferien, sier sikkerhetssjef i Cisco Norge, Leif Sundsbø, til Nettavisen.

Ny svindelmetode

En phishing-e-post er en e-postmelding som ser legitim ut, men som faktisk er et forsøk på å få personlige opplysninger eller stjele pengene dine.

Disse inneholder ofte QR-koder.

Svindlerne vil blant annet at du skal skanne QR-koden med mobiltelefonen, noe som er spesielt risikofylt fordi den da flytter slagmarken fra beskyttede datamaskiner over til personlige mobile enheter, som ofte inneholder færre sikkerhetstiltak.

Selv om sjefen i bedriften er på hytta og er logget av, er rådet fra Sundsbø å uansett ta kontakt dersom man kommer over noe man oppfatter som mistenkelig.

– Mitt klare råd er at det er bedre å forstyrre sjefen på ferie enn å ikke gjøre det, sier han.

I en europeisk undersøkelse gjennomført av Cisco sier 57 prosent at de er bekymret for at deres personlige enheter blir hacket. Samtidig er det varierende kunnskap blant folk når det kommer til nettvett.

39 prosent svarer at de spør venner og familie når de søker råd om datasikkerhet, mens 35 prosent svarer at de bruker sunn fornuft. Blant de mellom 16 og 34 år sier 35 prosent at de henter informasjon via sosiale medier.

Slik beskytter du deg

Sundsbø kommer med fem generelle råd til ferierende nordmenn:

  • Bruk alltid (MFA).
  • Oppdater programvaren din før du tar ferie. Denne har du kanskje utsatt i noen uker nå, men disse oppdateringene tetter ofte nye sikkerhetshull.
  • Ikke klikk på lenker og vedlegg i e-post med mindre du vet de er sikre – og vær ekstra oppmerksom når du har fri.

  • Ha et tydelig skille mellom enhetene dine, og unngå å jobbe fra den private mobilen og dataen din. Pakk heller med deg jobb-PC-en, enn å spare på plassen i kofferten.

  • Spør arbeidsgiveren din om hvilke sikkerhetstiltak du bør ta når du skal jobbe fra hytta eller stranden.