(Nettavisen): Norges Bank kommer torsdag til å sette opp med 0,25 prosentpoeng til 4 prosent. Det signaliserte i de i juni, og det er ekspertene enige om. Vi skal komme tilbake til augustøkningen.

Men hvor mye skal rentene opp deretter? Her er det gode nyheter for låntakerne etter forrige ukes inflasjonstall. De var klart innenfor det Norges Bank kan akseptere. Faren for en dobbel renteøkning i august er betraktelig redusert.

I sommer var det også en betydelig risiko for en tredje renteøkning, til 4,50 prosent. Denne faren er langt på vei borte.

10 prosent sannsynlighet

– Rentene har kommet en hel del ned etter inflasjonstallene. Før de kom, var det ca. 40 prosent sannsynlighet for en økning på 0,50 prosentpoeng. Nå er sannsynligheten bare 10 prosent.

– Rentemarkedet venter fremdeles en økning i september på 0,25 prosentpoeng. Så prises det inn ytterligere 0,1 prosentpoeng innen årsskiftet. Det gir en rentetopp på 4,35 prosent, sier sjefstrateg Erica Dalstø i SEB til Nettavisen.

Markedet gjenspeiler forventningene til de store aktørene som handler lån i det norske rentemarkedet. Norges Bank kommer for øvrig ikke til å sette opp renten med 0,1 prosentpoeng. Men en rente på 4,35 prosent illustrerer sannsynligheten for en ny økning etter den i september.

Nøkkelrente klart ned

Den viktige 3-måneders pengemarkedsrenten har også falt klart (se grafen under) etter inflasjonstallene. Renten er nå på 4,68 prosent. Denne renten er svært viktig for hva låntakere med må ut med. Over tid ligger gode boliglånsrenter gjerne 1-1,25 prosentpoeng over 3-månedersrenten.

Men baksiden av rentemedaljen er en svakere krone. Når kronen svekker seg i verdi mot utenlandske valutaer, gir det isolert sett høyere prisvekst på varer fra utlandet. Det kan øke risikoen flere rentehevinger.

følge Handelsbankens eksperter skyldes kronesvekkelsen de norske inflasjonstallene, fallet i de norske renteforventningene og høyere internasjonale renter.

– Det er ingen spenning

Kronen har mot euro svekket seg til nivå 11,45 mandag ettermiddag (kl. 15.40), mot 11,15 i forrige uke. De gir en ekstra spenning for hva Norges Bank gjør. Eller?

– Nei, det er ingen spenning før torsdag. Det blir 0,25 prosentpoeng økning. Selv om kronen har svekket seg etter inflasjonstallet, er den fortsatt litt sterkere enn antatt av Norges Bank.

– En litt høyere inflasjon enn ventet blir veid opp av en litt sterkere krone enn antatt. Summen av alle nyheter siden sist gir en rentebane svært nær den Norges Bank publiserte i juni. Og der var planen to hevinger til, den første nå på torsdag, sier sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets.

er fortsatt sterkere enn anslått av Norges Bank.

– Det gjenspeiler at renteforventningene her hjemme fortsatt er opp siden Norges Banks rentemøte i juni. Det gjelder selv etter at kronen har falt tilbake i det siste, sier sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets.

Norges Bank stopper på 4,25 prosent

DNB Markets venter i en oppdatering både en økning i august og september, det vil si: Den ventede septemberøkningen kan komme i november. Får ekspertene i DNB rett, er styringsrenten oppe på 4,25 prosent. For mange kan det betyr boliglånsrenter over 6 prosent.

Norges Bank har lagt til grunn over 50 prosent sannsynlighet for at den siste rentehevingen opp til 4,25 kommer prosent kommer i september. Det er helt sikkert at økningen skjer en gang i løpet av fjerde kvartal.

Norges Bank vil ifølge Handelsbanken trolig gjenta denne beskjeden i pressemeldingen torsdag; Det er mulig at de hever en gang til i september. Men denne beslutningen vil avhengig av nøkkeltall de neste ukene.

Mellommøte

Torsdagens rentemøte (formelt onsdag) er et såkalt mellommøte. Norges Bank utarbeider ingen mye prognoser nå. Spørsmålet er hvor mye sentralbanksjef Ida Wolden Bache vil si i pressemeldingen og på pressekonferansen i Arendal.

På disse pressekonferansene viser hun som regel til Norges Bank seneste prognoser når hun blir spurt om utviklingen videre.