I mer enn tre år har bøndene bedt om et nytt tallgrunnlag for å beregne bondens inntekt. Det har vært veldig viktig for å kunne gjøre en reell sammenligning av bondens inntektsmuligheter med andre grupper.

Da KrF satt i regjering ble det satt ned et utvalg for å få dette på plass. Målet var at bonden skulle kjenne seg igjen i tallene. Bondens inntekt må kraftig opp, og da er det helt avgjørende at man er enig om hvordan inntektsmulighetene for bonden er i dag.

Det kommer derfor som et sjokk da det torsdag 11. april ble kjent at Arbeiderpartiet og Senterpartiet ikke innfridde på noen av punktene som Bondelaget og Bonde- og Småbrukarlaget hadde spilt inn.

Senterpartiet har gått på et skikkelig mageplask i landbruksforhandlingene og vi er rett og slett skikkelig skuffet og oppgitt på vegne av norske bønder.

Jeg leser at min partileder Olaug Bollestad har vært konstruktiv og forhandlet med regjeringen, og at hun også lenge trodde de skulle kunne finne en løsning.

Det er bra at de forhandler og prøver å finne en løsning. KrF skal være et parti som finner løsninger som gagner den norske bonden.

Men når Senterpartiet nå heller finner flertall med Høyre og ikke gir noen verdens ting er jo det ganske ille. Det sier sitt når forslaget som blir vedtatt for den norske bonden er så dårlig at selv ikke FrP kunne være med!

FrP ville tross alt få ned normeringskravet, som handler om at bondens inntektsmuligheter blir satt 20 prosent høyere enn den reelle inntekten deres.

De legger nå til grunn at bonden skal jobbe 1.845 timer i et årsverk – rundt 100 timer mer enn en skiftarbeider.

Dette til tross for at et samlet landbruk har bedt om at timetallet må ned mot sammenligningsgruppene, har ikke regjeringen gitt en eneste time her. I tillegg ønsker regjeringen å blåse opp inntektstallene med 20 prosent ved en normering og de vil heller ikke gi reell kapitalavkastning på det bonden har investert i.

Etter det vi forstår hadde Senterpartiet en historisk mulighet til å finne flertall med KrF og SV til å komme bonden i møte her. Nei, jeg må jeg rett og slett si at jeg blir svært sjokkert og lei meg på bondens vegne.

Her hadde vi en historisk mulighet til å finne sammen for et timetall bøndene kunne kjenne seg mer igjen i, men den sjansen lot regjeringen gå.

Det er ordentlig dumt, for her har det politiske spillet til slutt gått utover bøndene. Denne muligheten burde Trygve Slagsvold Vedum og landbruksminister Geir Pollestad tatt bedre vare på.