Jeg opplever at noen av våre fremste moralske kompass i disse tider er organisasjoner som for eksempel Leger uten grenser, Flyktninghjelpen, Røde Kors og Amnesty International.

Lindis Hurum, generalsekretær i Leger Uten Grenser, har stilt spørsmål ved hvem vi er dersom vi forholder oss nøytral til lidelse? Videre reflekterer hun over at alle liv ikke synes å være like mye verdt.

Jeg savner mer engasjerte og tydelige politikere. Hva vil skje dersom verdensordenen forvitrer? Hvilken beskyttelse har sivile når den internasjonale folkeretten ikke blir respektert - enten det skjer i Israel, Palestina eller andre land?

Jeg kjenner både på maktesløshet, sorg og sinne. Videre oppleves det frustrerende å være vitne til vestens dobbeltmoral og unnfallenhet sammenlignet med Russlands okkupasjon og krigen i Ukraina.

Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen, har omtalt Israels krigføring som hevn, og uttalt at «Israel er på ville veier». Han har beskrevet krigen som disproposjonal fra første dag, og at den virker mot sin hensikt med tanke på Israels sikkerhet.

Egeland har karakterisert evakueringen fra nord til sør som tvangsforflytning. De som har blitt tvunget bort, er enda en gang på flukt fra sør til såkalte sikre soner. Den ene er på størrelse med Heathrow flyplass.

FN og flere hjelpeorganisasjoner har lenge sagt at det ikke finnes noen sikre steder i Gaza. Philippe Lazzarini, leder for FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger, hevder at Israels plan er å fordrive befolkningen over grensa til Egypt.

Det er ikke mulig å bombe en ideologi ut av hodet på mennesker. For hver Hamasopprører som blir drept, vil det komme mange nye. Hamas har også oppslutning på Vestbredden. Det kan for øvrig synes som om daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre har glemt at regjeringen anerkjente det demokratiske valget som Hamas vant i 2006.

I skrivende stund er 17.487 palestinere i Gaza drept, hvorav 7.100 barn. Over 46.000 er skadet. Flere tusen er savnet. Mange sykehus, skoler og flyktningleirer er bombet sønder og sammen. 250.000 boliger er ødelagt. 1,9 millioner er internt fordrevet.

Martin Griffiths, FNs nødhjelpssjef, uttalte at det ikke lengre er mulig å drive humanitært arbeid i Sør-Gaza. På Vestbredden har volden og trakasseringen fra bosettere og israelske soldater eksplodert etter at krigen startet. 272 er drept, og 3.365 fengslet. Mange har blitt fordrevet fra sine hjem.

Antonio Guterres, FNs generalsekretær, tok i bruk artikkel 99 overfor FNs sikkerhetsråd. Dette har skjedd kun tre ganger tidligere i historien. Guterres advarte om at krigen kan true internasjonal fred og sikkerhet, og ba om umiddelbar våpenhvile. USA la ned veto.

Biskopene i de kristne kirkene i Jerusalem oppfordrer palestinske menigheter på Vestbredden om å avlyse den offentlige julefeiringen. Dette er vanligvis en stor begivenhet, blant annet i Betlehem. Kirkesamfunnene ønsker ikke å feire mens det pågår et blodbad i Gaza. Vi må kreve umiddelbar våpenhvile. Det blir ingen fred uten frihet. Okkupasjonen må opphøre.