I tillegg kom signaler om at kuttene skal fortsette fremover. Dette kan bli skjebnesvangert for Kunstbankens drift.

Utstillinger i Kunstbanken og vandreutstillinger i hele fylket

Med Kunstbanken senter for samtidskunst har Innlandet spennende muligheter og en unik arena.

En av Kunstbankens hovedoppgaver er å formidle den ikke-kommersielle visuelle samtidskunsten. Kunstbanken har ingen samling som skal forvaltes eller formidles, men viser høyaktuell samtidskunst som krever økonomiske løft, kunnskap, tilrettelagte arealer og nasjonale og internasjonale nettverk.

Utstillingene vises i de flotte lokalene til det gamle Norges Bank- bygget i Hamar.

Huset er ombygd til Kunstbankens formål og rommer syv små og store utstillingsrom og hvor storsalen blir karakterisert som en av Norges beste utstillingssaler.

Vi har også formidlingsrom tilrettelagt for aktiviteter for barn og unge.

Kunstbanken produserer og turnerer i tillegg to til tre vandreutstillinger i fylket.

I 2024 vandrer utstillingene bl.a til Fredheim på Tangen, Galleri TØYsentralen i Tolga, Besøkssenter Østerdalen på Koppang og folkebibliotek rundt i Innlandet.

Gjennom flere år har Kunstbanken bygde opp et nettverk av samarbeidspartnere i tidligere Hedmark. På bestilling fra Innlandet fylkeskommune, ser vi på muligheten for å utvide nettverket og etablere samarbeid med visningsarenaer også i fylket for øvrig.

Regionalt kompetansesenter med internasjonal rekkevidde

Kunstbanken setter Innlandet på kartet. Vi er arena for kunst på høyt nivå regionalt, nasjonalt og internasjonalt, og vi ivaretar bredden innen billedkunst og kunsthåndverk.

Kunstbankens ambisjon er å ta nasjonale og til dels internasjonale posisjoner innenfor vårt virkeområde. Utstillingen Håndlagde historier med ni kunsthåndverkere fra Innlandet, er del av vårt bilaterale EØS-prosjekt med Masovian Museum i Polen.

Kunsthåndverkere fra Innlandet har et høyt nivå og utstillingen fikk svært gode tilbakemeldinger fra publikum. Museet opplevde at interesserte kom reisende i tre timer fra Warszawa for å se utstillingen. I sommer kan alle i Innlandet se utstillingen i Galleri Ullinsvin i Vågå.

En viktig del av Kunstbankens arbeid er rådgiving til kommuner, fylkeskommune og private organisasjoner.

Dette arbeidet omfatter kunstprosjekter i offentlige rom og kunstfaglige rådgiving. Gjennom pedagogisk arbeid overfor lærere og elever og egne prosjekter for elever med innvandrerbakgrunn, bidrar Kunstbanken til økt kunstforståelse og integrering.

Med seminarer og festivaler underbygger Kunstbankens arbeid kunst og kultur som attraktivitetsfaktor i fylket.

Kunst i offentlige rom

Kunstbanken har siden 1977 hatt ansvar for å kvalitetssikre ordningen med kunst som lages spesielt til kommunale og fylkeskommunale nybygg, tilbygg og uterom. Dette er et viktig arbeidsområde som krever spesiell fagkunnskap.

I 2024 er Kunstbanken delaktig i ni offentlige kunstprosjekter rundt i fylket.

Gode prosjekter innen Kunst i offentlige rom kan fungere som stedsutvikler og stedsmarkør slik som den digitale skoleklokka på fasaden til Moelven skole og de store innsektene som lyser opp i kveldsmørket ved Nord-Østerdalen videregående skole i Tynset.

Levende kunstmiljø og kunstnere bosatt i fylket

Kunstbanken bidrar til at visuelle kunstnere vil bosette seg og arbeide i fylket. Kunstnerne kan søke om utstillingsplass, delta på kurs som gir mulighet til inntekter og delta i faglige diskusjoner.

For tiden presenterer vi Østlandsutstillingen med 35 kunstnere. Utstillingen er juryert og for de de få som kommer gjennom nåløyet, gir den poeng til videre karriere. Derfor er utstillingen gjerne ung og dynamisk i uttrykket.

Kunstbankens virksomhet er svært arbeidsintensiv, derfor vil et kutt på 500.000 kroner få alvorlige følger.

De åtte faste ansatte (med til sammen 5,5 årsverk) har alle høy fagkompetanse innen sine områder: Utstillingsproduksjon, kunst i offentlige rom, pedagogisk formidling og faglig informasjon.

Det er de ansattes arbeid og høye kompetanse som danner grunnlaget for virksomheten som strekker seg utover hele fylket. Uten fagansatte vil det være vanskelig å opprettholde det høye nivået som gjør Kunstbanken kjent over hele landet og som gir Innlandet et svært vitalt bidrag til kunnskap og kompetanse innen kunstfelt.

Med et kutt på 500.000 står Kunstbanken i fare for å måtte nedbemanne og dermed innskrenke virksomheten.