Elever, foreldre og skoleledere ved 20 friskoler i Innlandet demonstrerte onsdag mot regjeringens forslag til kutt i statsbudsjettet fra og med neste år. De er ikke alene. Foran Stortinget og i tolv andre norske byer samlet demonstranter seg for å kjempe for ideelle og alternative skoler.

De protesterer fordi de står i fare for å bli dratt over samme kam som rene kommersielle kjeder, i den foreslåtte nye tilskuddsmodellen for private skoler. Her på Hedmarken kan kuttet få store konsekvenser.

Les også

Verst går det ut over skolene som har elever fra 1. – 10. trinn

Det som opprinnelig var ment som en opprydning i for store tilskudd til enkeltskoler, vil med forslaget som foreligger samtidig ramme ideelle, ikke-kommersielle skoler som steiner-, montessori- og livssynbaserte skoler. Faktisk langt mer enn daværende statsråd Tonje Brenna (Ap) har argumentert for. Hun har tidligere vært tydelig på at regjeringen fortsatt ønsker noen private skoler som alternativ til den offentlige skolen.

Nå må regjeringen sikre at det alternative tilbudet som overlever, er det rette.

Leser man bare overskriftene, er det lett å assosiere "friskoler" med kristne eller andre livssynsbaserte skoletilbud. Men forslaget innebærer å fjerne en halv milliard kroner i tilskudd til 150 friskoler fram til 2028. Det disse samlet står for, er ikke religiøs skolering.

En liste på mer enn 130.000 underskrifter er samlet inn gjennom Steinerskoleforbundet, Montessori Norge, Abelia og Steinerskolenes Foreldreforbund - i tillegg til Kristne Friskolers Forbund.

Nå har saken havnet på nyutnevnte kunnskapsminister Kari Nessa Nordtuns (Ap) bord, og det er også slått fast at de berørte skolene aldri ble varslet om kuttet, slik Kunnskapsdepartementet mente at de skulle blitt.

Les også

Gjør ryddejobben skikkelig, kunnskapsminister!

Nordtun har full anledning til å sortere på nytt hva som utgjør en reell trussel mot fellesskolen, og hva hun bør beholde for å ivareta et sunt og ønsket mangfold.

For de ideelt drevne skolene vil ikke være mulig å dekke inn tapte inntekter med økt foreldrebetaling. Dette er regulert, nettopp for å gjøre valget så reelt som mulig uavhengig av foreldres lommebok.
Taket bør ikke heves og gi dyrere skoler. Skolevalg skal ikke forsterke forskjellssamfunnet.

Prinsippet om at hele tilskuddet skal komme elevene til gode, må beholdes. Friskolene skal ikke ha lov til å ta utbytte.

I likhet med ideelle og ikke-kommersielle tilbydere innen omsorg og helse, tilfører også skoler med alternativ pedagogikk et mangfold som ikke truer, men som styrker samfunnet vårt.

Den nye statsråden bør benytte sjansen til å rette opp utilsiktet innstramming som rammer for mange elever for hardt.

LES SISTE: - Vil bli vurdert på nytt