Fett er viktig for kroppens celler, er en god energikilde, smaker og metter godt. Skal hjerneceller fungere bra, må de være omgitt av det vi kaller flerumettede fettsyrer. Fettsyrene Omega 3 og Omega 6 i fettet er livsnødvendige og essensielle.

Disse to fettsyrene bør nærmest være i balanse med hverandre, men så mener man at vi i Norge får i oss adskillig mer Omega 6 enn omega3, og at det kan gi sykdom.

Ved dyremodeller har en som disputerte til doktorgrad i Bergen funnet ut at høyt innhold av omega 6 fra planteoljer gir økte risiko for fedme. Effekten kan være økt appetitt, redusert metthetsfølelse, og økt fettlagring.

Først i 1989 fikk en her mistanke om at margarinen som helsemyndighetene hadde anbefalt i stedet for smør, kunne være årsak til hjerte-karproblemene.

Margarinen var fremstilt delvis av herdet plante- og fiskeolje som ga transfett. Transfett utløser betennelse i blodåreveggen, det kan sammenlignes med å mangle omega 3. (Nå er transfettet fjernet fra margarin).

Etter dette fikk vi en masse lettprodukter som fabrikkene tjente på, de fant på andre og billigere ting som erstatning og kunne selge til samme pris.

Statistikken viste at i samme periode ble vi stadig mer overvektige. Kunne årsaken være stoffene som erstattet fettet?

Norske myndigheter hadde lenge ment at fettet i melk var en trussel mot folkehelsen. Men nå vet vi at det ikke er tilfelle, melkefettet ble frikjent.

Det kan heller være motsatt, at fete melkeprodukter kan verne mot hjerteinfarkt. Det har vist seg at de som konsumerte fete melkeprodukter hadde 60 % lavere risiko for å utvikle diabetes.

Likeså fant en ut at barn som drakk helmelk hadde en slankere kropp enn de som drakk skummet- og lettmelk. Til tross for at en allerede i 2011 innså at det ikke var noen sammen-hegn mellom fett og hjerte- karsykdommer, heter det i nye kostråd fra Helsedirektoratet at meieriprodukter med mye mettet fett må begrenses.

Margarinbransjen brukte store mengder transfett helt frem til 1995. Den største mengden til transfett vi kan få i oss nå, er i bakervarer fra industrien, kjeks, suppe og sausepulver og frityrstekte produkter fra gatekjøkken. Lang holdbarhet gir en sikker indisium på transfett.

Margarin er et kunstig kjemisk produkt som i en komplisert prosess utsettes for opptil 200 varmegrader, hvor de opprinnelige fettsyrene forandres. Likeså forsvinner vesentlige vitaminer, mineraler og antioksidanter.

Produksjonen innledes ved at det kommer en skipslast med soya, raps- eller palmeolje.