Om få år slukkes lyset i sykehusbyggene i Hamar og Stange for godt. Helse Sør-Østs kaffemaskiner, instrumenter og maskiner stenges, eller flyttes til nye lokaler i nye kommuner.

Mange plikter å sørge for at nedleggelsene i de to kommunene ikke medfører mer ro og stillhet enn nødvendig.

Fredag innviet ordfører Bjarne Christiansen i Stange og partifelle Erling Behrens i Hamar næringsminister Jan Christian Vestre i sin visjon om et liv etter døden.

Under Arendalsuka har behovsanalysene nærmest stått i kø. Ikke bare vil etterspørselen etter fagarbeidere innenfor medisin og omsorgstjenester øke enda mer. Fremtidens helsefagarbeider får også en helt annen arbeidshverdag enn dagens. Derfor er det svært mange som vil putte penger i smarte og ressursgjerrige verktøy de kommende årene.

Men hvor kan hjernene og industrien som skal frembringe dem, samles med nok bredde til å kunne konkurrere med andre?

Timingen for sykehusutspillet til ordførerkandidatene er ikke tilfeldig. De vet at sykehusvedtaket fort kan bli en stor x-faktor i lokalvalget, til tross for at ingen i regjeringen eller helseforetaket er på valg.

Forslaget bør etter vår mening meisles ut videre med vekt på helse.

Mange i regionen vil ha interesse av å bidra. Som Eiendomsutvikleren Utstillingsplassen som for 15 år siden bygget Biohuset, 8.000 kvadratmeter som blander biotekfolk inni og utenfra Høgskolen i Innlandet.

De har også hatt en viktig rolle i realiseringen av innovasjonsmiljøet Oslo Cancer Cluster, der Ullern videregående skole ble integrert i forskningsmiljøet i det gamle Radiumhospitalet. Korte linjer mellom pasienter, medisinsk nyskaping og ungdom som får en unik forståelse av realfag, gjør det aldrende sykehuset til en helsefremmende og foroverlent arena.

I lokaler dobbelt så store som kreft-klyngen i Oslo utvikles nå Drammen Helsepark. Til sammen 100.000 kvadratmeter skal brukes på miljøer som lever av og for moderne helseløsninger. Kommersielle og akademiske jobber skal gjøres side om side.

Lignende og hurtig voksende virksomheter kan også gi liv til skallene som snart mister pulsen tusenvis av ansatte og brukere har generert.

Hamar sykehus og Sanderud er brennhete objekter som bør trigge både kløkt og kreativitet når det kommer til gjenbruk.

Og regjeringen Støre bør være mer enn interessert i å høre. Møtet næringsminister Jan Christian Vestre antydet om etterbruk, bør settes på agendaen jo før, jo heller.

Nå er ikke tiden for Hamar og Stange Ap å stille seg med lua i handa.