(Nettavisen): På sin egen nettside har LO laget en test.

Der kan du teste om du er enig med fagforeningen i visse spørsmål.

Når testen er fullført, får du en anbefaling om hva du bør stemme ved høstens valg.

Som stortingsrepresentant for Høyre, skulle man tro at de fleste vil anbefale Anna Molberg fra Hamar å stemme på eget parti. Men nei, testen vil at Molberg stemmer på venstresiden for å sikre flere rødgrønne kommuner ved høstens valg.

– Dette er ikke noen overraskelse, jeg ble ikke født i går. Alle vet at LO er Arbeiderpartiets våpendrager og at de ønsker at Norge skal styres av partiene på venstresiden. Men i testen trekker de frem saker som de fleste partier er helt enige om, i et forsøk på å gi venstresiden monopol på disse. Det provoserer meg, sier Molberg til Nettavisen.

– LO driver med feilinformasjon

Testen består av seks påstander hvor du kan si deg enig eller uenig med LO.

«Det bør ansettes flere i eldreomsorgen, og de ansatte må få tillit til å gjøre en god jobb» og «Det bør bli billigere for barn å delta på fritidsaktiviteter» er blant påstandene.

Er du enig med LO i alt er konklusjonen klar: Stem på venstresiden.

Er du bare enig med LO i halvparten? Du bør fortsatt stemme på venstresiden.

Skulle du være uenig med LO i alt, da oppfordrer testen deg til å lese mer om hva LO mener.

Partiene på høyresiden blir altså ikke anbefalt uansett hva du svarer på LOs valgtest.


– Dette grenser til manipulasjon, mener Anna Molberg.

– Hva legger du i det?

– LO driver med feilinformasjon. Påstandene i testen er politikk som de fleste partier er helt enig i. Da er det manipulativt å ikke informere om dette. LO har medlemmer som stemmer på både høyresiden og venstresiden, det er veldig merkelig å ekskludere en så stor del av medlemsmassen.

– Hva spiller det for noen rolle at de anbefaler venstresiden?

–Jeg tror ikke folk lar seg lure. Men det er jo opplagt hvilke medlemmer LO vil ha, nemlig de som tilhører venstresiden. Gitt at de har medlemmer som stemmer på begge sider, er det synd at LO velger å være så ekskluderende.

– Hva bør medlemmene som tilhører høyresiden gjøre?

– Friheten til å organisere seg hvor man vil, er en rett alle nordmenn har, og som vi i Høyre støtter. Men det er åpenbart at medlemmer som stemmer på høyresiden ikke er velkomne i LO. Og når man ikke er velkommen, så kan det fort være at flere vil vurdere andre alternativer.

Forsvarer testen: – Typisk spinn fra Høyre

– Dette er typisk spinn fra Høyre. Det er ingen grunn til å ha tillit til Høyre når de sier at de støtter påstandene i testen, for de stemmer mot når de kan, sier André Nerheim, leder for politikk og samfunnskontakt i LO og tidligere politisk rådgiver i Arbeiderpartiet.

Han befinner seg på et fergedekk på Vestlandet når Nettavisen ringer. Han er der for å drive valgkamp.

– Hva ønsker dere å oppnå med testen?

– Folkeopplysning. Vi vil vise hva som er viktig for LO og våre medlemmer, forklarer Nerheim.

– Hvordan bidrar testen til å opplyse en ung og usikker velger?

– Den bidrar ved å vise viktige saker for arbeiderbevegelsen og hvordan Høyre ikke er opptatt av den politikken. Jeg blir stolt om vi klarer å nå frem til unge med testen, sier Nerheim.

– Dere anklages for feilinformasjon og testen beskrives som manipulativ av Høyres stortingsrepresentant Anna Molberg. Hva tenker du om det?

– Det avviser jeg på det aller sterkeste. Dette er en test med informasjon om saker som medlemmene våre er opptatt av, slår Nerheim fast.

– Hvor mange av medlemmene deres stemmer på venstresiden?

– Det husker jeg ikke helt, tror det var 67 prosent sist jeg sjekket.

– Hva da med de siste 33 prosentene?

– Hvis man tar testen og er uenig med oss i alt, så må de jo få stemme på høyresiden. Å stemme på venstresiden er ikke et krav, forteller Nerheim.

– Men dere informerer ikke om hva høyresiden mener?

– Nei, en slik test får Høyre lage selv.