I flere år har både «bondeopprøret» og flere andre grundig dokumentert at grunnlaget for beregningen er veldig feil, og har vært det i mange år.

Målemetoden har vært «vederlag til arbeid og egenkapital». De siste åra har bondeorganisasjonene argumentert for at bondens overskudd må dekke avkastning på egenkapitalen som er skutt inn i drifta FØR vederlaget til arbeid blir fastsatt.

Slik er det for alle andre som driver næring.

Kapitalen må få betalt før eieren kan få lønn. Spør banken om dette, så får du svar. Investeringene i landbruket er store, og bonden tar stor personlig risiko.

Men stortingets næringskomitè går imot dette.

Beregningen ville også vist at bondens arbeidsinntekt er langt mindre enn man liker å tro. I tillegg har de fleste bønder stor grad av ugunstig arbeidstid og dårlige velferdsordninger. Som flere har påpekt; bondens produksjon og omsetning øker år for år.

De må altså løpe fortere og fortere. Men tallet på bunnlinja, sluttresultatet, blir for mange bare mindre eller på stedet hvil.

Landets matproduksjon er avgjørende for beredskap og sjølforsyning, og de fleste skjønner at dette er viktigere enn noen gang.

Noen må produsere denne maten, og lokalt har vi lenge vært bekymret for rekruttering til landbruket.

Nå som vi endelig skulle få en opptrappingsplan for bondens inntekt så foreslår stortingets næringskomitè at bondens egenkapital ikke skal ha vederlag, at bondens årsverk skal være 145 timer (8%) mer enn andres og i tillegg at bondens lønn skal blåses opp med 20% før sammenligning mot andre yrkesgrupper.

Da kan bonden ha 28% mindre lønn enn andre sjøl om de på papiret skulle være likestilt.

Og i tillegg skal det altså ikke være rimelig avkastning på egenkapital? Luftpenger er det ingen som kan leve av.

Ringsaker Senterparti har store problemer med å sjå at dette kan bidra til rekruttering til yrket for framtidig matproduksjon, og vi støtter alle de som nå aksjonerer for at dette skal endres under stortingets behandling 18.april.

Det som blir vedtatt nå skal være motivasjonen til å satse framover. Uten motivasjon i landbruket, får vi heller ingen norsk matproduksjon i framtida.

  • Ringsaker Senterparti sier ja til vederlag på egenkapital.
  • Ringsaker Senterparti sier nei til at bondens årsverk skal være 145 timer mer en i andre yrker.
  • Ringsaker Senterparti sier nei til at bondens inntekt skal blåses opp 20% før den sammenlignes med andre inntekter.