Ikke alle synes regionen vi bor i er verdens navle. Men på ett område er vi i ferd med å bli et virkelig kraftsenter, så oppsiktsvekkende at et bredt spekter av presse fra Norge og Europa strømmet til Hamar og Løten denne uka.

I lett snødrev og med kulde som nappet i kinna ble den første av tre grønne haller åpnet torsdag - som ei luke i en enorm futuristisk julekalender på Heggvin.


Som julekalendre flest er den forbundet med ikke så rent lite barnlig glede, håp og forventning. Aktørene bruker anledningen til å vise fram hvor seriøst det jobbes med å etablere de lovede 350 arbeidsplassene som er garantert å bli igjen - når dobbelt så mange anleggsarbeidere forlater næringsområdet som nå yrer av liv.

Åpningsseremonien var velregissert og komplett med ordførere, bunad og blomster. For det er ingen hemmelighet at datalagring er en omdiskutert forretning, på flere plan enn troen på sysselsetting. Løtens Marte Larsen Tønseth (Sp) trakk raskt fram den nye tryggheten hun opplever at nå er på plass, ved at bransjen endelig er underlagt norsk sikkerhetslovgivning.

God jul fra justisminister Emilie Enger Mehl.

Datasikkerhet hadde også TikTok lagt inn som rosinen i pølsa på det de viste de tilreisende journalistene. I deres hjemland som Italia, Tsjekkia og Polen går den samme diskusjonen, om hvorvidt TikTok er verre enn andre nettselskap når det gjelder håndtering og sikring av mengden personspor folk legger igjen ved å bruke dem døgnet rundt.

Skremmebildet forbundet med selskapets kinesiske opphav, angripes nå aktivt av TikTok selv, for å overbevise verden om at de har alt å tjene på å bli best i klassen.

Gigantiske summer skytes inn i arbeidet med å komme streng EU-regulering i forkjøpet. Milliardsatsingen som åpner datasentrenes kildekoder i Norge og Irland for et uavhengig sikkerhetsfirma, demonstrerer at dette er et være eller ikke være for de nå multinasjonale eierne i ByteDance i Europa.

Verken ordførerne eller de utenlandske journalistene var derimot opptatt av den mørke dagen derpå-hodepinen som blander ut den berusende følelsen av å være «verdensledende» på datalagring.

Det er lett å tenke på den digitale revolusjonen vi står midt i som mindre fysisk enn manuelle maskiner. Men med stadig flere «smarte» gjenstander og kunstig intelligens integrert i nesten alt vi omgir oss med, er suget etter kraft gigantisk. «Skyen» er i virkeligheten nettopp slike kjempeluker for kraft som vi ser reise seg på Heggvin.

Hamar og Løten har fulgt førstemann til mølla-prinsippet, og åpner opp mot én prosent av det totale norske kraftforbruket for israelskeide Green Mountain og deres kunder.
Der vi står nå, gir dette alle parter noe å varme seg på.

Men at det ligger en nødvendig og langt tøffere «TikTok-debatt» i lukene lenger fram, behøver man verken engler eller vise menn for å se.