En stor beholder på Heggvin står full av hårsprayer, lakkbokser, barberskumbokser, insektsprayer.

Blant annet.

– Alle disse har vi funnet på bare to-tre ukers kontroll av det som er kastes i dunken for glass- og metallemballasje. I tillegg har vi en halv pall med små propanbokser som er kastet samme sted. Det gjør oss litt skremt, sier rådgiver Espen Skogly i Sirkula.

Brann og miljøgifter

Når sprayboksene havner i renovasjonsbilen, kan det oppstå gnister og trykk.

Det er som regel alltid litt drivgass igjen i boksene.

Dermed er det fare for eksplosjon og brann.

Med utslipp av miljøgifter som ikke er bra å få i lufta på Hedmarken.

Sirkula har opplevd et par slike branner de siste årene i renovasjonsbilene. Heldigvis uten personskader. Disse gangene.

– Vi frykter brann ikke bare på renovasjonsbilene som kjører rundt på Hedmarken, men også på avfallsanlegget på Heggvin eller videre på anleggene som behandler avfallet, sier Skogly.

Nå har Sirkula en klar oppfordring til innbyggerne på Hedmarken:

– Lever alle spraybokser i farlig avfall på gjenvinningsstasjonen, også de som virker tomme. Da sendes de til mottak som har forsvarlig håndtering av disse, både for drivgassen og eventuelle miljøgifter som kan være i noen sprayer, sier Skogly.

Stekepanner og vaffeljern på gjenvinningsstasjonen

Folk på Hedmarken er generelt flinke til å sortere riktig.

Siste årene har flere blitt flinkere til å sortere glass- og metallemballasje rett.

Aluminiumsfolie, tacoglass, maisboksen, vinflaska og leverposteiboksen kastes riktig og blir f.eks. nye bokser eller syltetøyglass.

– Samtidig ser vi fortsatt at noen, foruten spraybokser, også kaster stekepanner, vaffeljern, tørkestativ, lamper, lysestaker, drikkeglass og porselen i glass- og metallemballasje. Dette er ikke emballasje. Stekepanner, tørkestativ, lysestaker og metallinteriør skal i metall på gjenvinningsstasjonen. Drikkeglass og porselen kan kastes i små mengder i restavfallet, eller aller helst i ikke-brennbart på gjenvinningsstasjonen. Ting som går på strøm eller batteri, som strykejern og vaffeljern, skal i elektronikk på gjenvinningsstasjonen. Eller de kan leveres gratis også til forhandlere av dette, sier Skogly.

På sirkula.no er det en sorteringsguide som gir hjelp til riktig sortering: https://www.sirkula.no/sortering/