(Nettavisen): I 2022 hadde nordmenn høyest disponibel inntekt av alle land i Europa. Nå er vi på sjetteplass, ifølge tall fra EUs statistikkontor Eurostat.

Norge har ikke hatt reallønnsvekst siden 2015. Det betyr at selv om du har fått mer i lønningsposen, så har det blitt spist opp av prisstigningen.

LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad presenterte dette i et pressemøte etter at hadde lagt fram sine tall, som det var knyttet stor spenning til.

De vektlegges i stor grad før vårens lønnsforhandlinger. 12. mars får vi TBUs endelige tall, men så langt forventes en prisvekst i år på 4,1 prosent.

Belgia suste til topps!

Tilbake til Europas rikingliste: I første kvartal i 2022 hadde nordmenn en gjennomsnittlig inntekt på 8337 euro. Det var høyest i Europa, skriver Aftenposten.

Tallene tar for seg disponibel inntekt, definert som brutto inntekt minus skatt og renteutgifter.

I tredje kvartal 2023 hadde nordmenns disponibel inntekt falt til 7475 euro. Dermed ble Norge forbigått av Belgia, Danmark, Tyskland, Nederland og Østerrike.

LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad uttalte i et presseseminar fredag at årsaken til fallet er renteutgiftene. Det er NHO ikke enig i.

Norge – i særklasse

– Norske husholdninger har rekordhøy gjeld i et presset boligmarked gjennom årtier. Ingen andre land har opplevd så kraftig tilbakegang i inntektene til husholdningene, forklarte han etter at TBU hadde lagt fram sitt prisanslag på 4,1 prosent for 2024.

Bjørnstad er ikke i tvil: Renten burde ligget på 3,0 prosent – ikke 4,5 prosent:

Dørum: – Se på kronekursen

Nordmenn har ikke hatt reallønnsvekst siden 2015. I 2023 endte lønnsveksten på 5,3 prosent, mens prisene steg med 5,5 prosent, ifølge TBU.

Sjeføkonom Øystein Dørum i NHO forklarer fallet med kronekursen – ikke renteøkningene.

– På halvannet år ser vi at disponibel inntekt per capita har falt med 10 prosent målt i euro. Men i denne perioden har euroen blitt dyrere. Vi ga nesten 10 kroner for euroen i starten, og så har den steget til kroner 11,40, sier Dørum til Aftenposten.

Tirsdag ettermiddag må du ut med 11,33 kroner for en euro.