(Nettavisen): Før jul kjøpes det inn enorme mengder ribbe. Nærmer 2,5 millioner har nettopp ribbe som middag på julaften. Nå viser det seg at noen ribber ikke bare inneholder ribbe, men også en del vann og litt annet, skriver Nettavisen.

– Gjør de det for å få bedre kjøtt eller for å få opp kiloprisen? Det høres ut som litt juks, sier Evy Litovchenco (41) som vi treffer på Kiwi sentralt i Oslo.

På Rema 1000 like ved er Helena Bø ute for å gjøre matinnkjøp.

– Jeg synes ikke noe om at de sprøyter vann i kjøttet, da betaler jeg jo for vann, sier hun til Nettavisen.

Sprøyter inn vann

Både Kiwi, Meny og Rema 1000 selger ribber tilsatt vann. Rema 1000 har en krydret tynnribbe fra merket Prima Lavpris. Her er drøyt 4 prosent av innholdet tilsatt vann.

Den krydrete tynnribba som selges hos både Kiwi og Meny har nesten dobbelt så mye tilsatt vann, hele 8 prosent.

– Vann får vi gratis i springen, jeg er ikke interessert i å betale for innsprøytet vann i kjøttet jeg kjøper, sier Eirik Lillebø. Han har 25 års erfaring som kokk og er medeier i restaurantene Vaaghals og Code.

Ribbepakke med en kvart liter vann

Ribbene fra First Price og Prima er billigprodukter, men du betaler altså for mer enn bare kjøtt.

– Greit at dette er billigprodukter, men innsprøyta vann har ikke noe i ribba å gjøre, sier Lillebø til Nettavisen.

Kjøper du et ribbestykke av Prima på tre kilo er selve kjøttstykket bare på 2,85 kilo. Med i prisen du har betalt er også 1,3 desiliter vann som er sprøytet inn i kjøttet.

Kjøper du et ribbestykke av First Price på tre kilo er selve kjøttstykket bare på 2,72 kilo. Med i prisen du har betalt er nesten en kvart liter innsprøytet vann.

Dette er innholdet i ribbene

First Price krydret tynnribbe

Sideflesk av svin med bein, 91 prosent.

Vann, 8 prosent.

Disse ingrediensene utgjør 1 prosent: Salt, potetfiber, glukose, antioksidant, E301 (natriumaskorbat), svart pepper

Prima lavpris krydret tynnribbe

Sodeflesk av svin m7 ben og svor, 95 prosent.

Vann, 4,3 prosent.

Salt og pepper, 0,7 prosent.

– Lurer kundene

Det er klare forskjeller i hvordan de to ribbene er merket, og hvor lett det er å se at produktet er tilsatt vann.

På pakken fra First Price, som vi fant hos Kiwi, står det at ribba er tilsatt 8 prosent. Riktignok med liten skrift, men skriften er uthevet og plassert øverst til venstre over ingredienslista.

– For oss er det viktig med åpenhet og vi kommuniserer tydelig til forbruker at produktet inneholder vann, både uthevet og i ingredienslisten, sier Kine Søyland kommunikasjonssjef i Norgesgruppen som eier First Price-merket.

– Det hjelper ikke at det står på pakken med liten skrift, dette blir å lure kundene, sier Eirik Lillebø.

På ribbepakken vi fant hos Rema 1000 står det ikke at ribba er tilsatt vann. At det er vann i ribba går kun fram ved at det opplyses at vann er en ingrediens. Det er heller ikke angitt mengde vann. Det må man selv regne seg fram til, ved å se på hvor mye kjøtt og krydder produktet har.

Likevel er denne merkingen i tråd med regelverket. Først når mengden tilsatt vann utgjør mer enn 5 prosent av vakten må andelen vann oppgis.

Nettavisen har gjort Rema 1000 oppmerksom på merkingen. Nå varsler butikkjeden endringer.

– Produktet er merket at det inneholder vann, og det er i tråd med regelverket. For å være tydelig vil vi merke produktet med «tilsatt vann» ved neste opptrykk, sier kommunikasjonssjef i Rema 1000, Hege Rognlien.

Avviser at de skal få opp vekta

First Price og Norgesgruppen avviser at de tilsetter vann for å få opp vekta og slik sett tjene mer penger.

– Dette har ingenting med å skulle øke vekten å gjøre, sier Søyland.

– Dette er et krydret produkt, og krydderet tilføres altså i form av saltlake, som er nødt til å også inneholde vann, sier Søyland.

Rema 1000 bruker også saltlake, men klarer seg med omtrent halvparten så mye vann som First Price.

– Saltlaken vil kunne bidra til et saftigere resultat og ferdig krydret ribbe kan også være til god hjelp for mange kunder i forberedelsene slik at man ikke behøver å salte så lang tid i forveien, sier Hege Rognlien hos Rema 1000.

Både Søyland og Rognlien trekker også fram at saltlaken kan gjøre ribba mer holdbar.

– Dette er å manipulere ribba

Kokk Eirik Lillebø er på ingen måte overbevist om at det er lurt å sprøyte vann og salt inn i ribba. Han utelukker ikke at det kanskje kan gjøre ribba saftig, men sier han aldri kommer til å kjøpe ribbe med tilsatt vann.

– Dette er å manipulere ribba, og noe industrien driver med, som jeg som kokk aldri kommer til å gjøre.

– De burde slutte å sprøyte vann i kjøttet. Men skal de fortsette med det må merkingen i alle fall bli bedre. Nå synes jeg det er villedende, sier butikkunde Helena Bø (56).

– Det er ingen unnskyldning at dette er billige ribber. Man skal ikke jukse selv om de er billige varer, sier Evy Litovchenco (41).