Mange kjenner ham som fotballspiller de siste årene. I Fart og Ottestad.

Han drev også med kombinert og spesialhopp for noen år siden.

Søndag imponerte Henning Lie, Vang Skiløperforening og Team Synnfjell, i Birken og ble nummer 29 (2.31,52) i eliteklassen.

Han vant Stenfjellrunden tidligere i vinter.

Han sa dette til HA-sporten etter Birken søndag:

– Det var en fin tur over fjellet. Jeg hadde voldsomt gode ski. Det var litt seigt i starten, men jeg plukket gruppe etter gruppe. Jeg var akkurat for svak til å holde topp-20-gruppa med Stadaas, Johaug og andre over der, men jobbet godt sammen med Vetle Thyli inn til mål – og nådde årets målsetting som er topp 30 i et «majorrenn», sier Henning Lie.

Skadet kneet

Her forteller han om hvordan langrennsinteressen ble vekket:

– Jeg har primært drevet med kombinert – fram til jeg var 15 år. Det var spesialhopp fram til jeg var 20 år. Så ble det utelukkende fotball mellom 20–29 år – for Fart og Ottestad. Jeg skadet høyre kne i 2019, og begynte da å stake på ski for å kunne trene noe som helst. Jeg trente mye med Simen Nordli, og slang meg med på et par renn. Det gikk overraskende bra. Jeg fikk vann på mølla – og helt overtenning. Jeg satte meg et mål om å se hvor god jeg kunne bli med full jobb som lærer på Prestrud barneskole – samt med en liten guttunge hjemme, sier Henning Lie.

Han forteller litt mer om skaden:

– Jeg spilte ett år med et lite brudd i kneet for Ottestad i 3 divisjon. Det grodde ikke, så måtte gi det ett år med hvile og alternativ trening. Da ble det staking.

– Arnesen maser fælt

Han trener bra.

– Jeg lå på 650 timer i året fra 2020–22. Det ble 800 timer i 2023.

– Ikke noe fotball nå?

– Nei, jeg står i Ridabu og Arnesen maser fælt, men prio er å gjøre det så bra som mulig i langløp. Og det blir litt for travelt med jobb, en guttunge hjemme og tvillinger som venter i juni, sier Lie.

Og legger til:

– Jeg har en veldig snill kjæreste som lar meg drive på sånn.

Vika yppet seg

Tidligere i vinter skrev HA-sporten om 22-åringen Jonas Vika, som ble U23-verdensmester, og som ble lansert som en av de neste store langrennsstjernene.

– Oppkjøringen var perfekt, høsten var helt ypperlig. Alt gikk på skinner. Jeg hadde satt meg høye mål, og det var ikke noe som tilsa at jeg ikke skulle klare å nå de målene. Testen var gode, sa Jonas Vika til HA-sporten.

Så kom utfordringene tidlig etter at snøen hadde lagt seg. Kroppen ville ikke samarbeide.

Den gangen var konklusjonen for mye trening og for lite hvile.

Det endelige svaret ble noe annet.

Det viste seg at han hadde astma.

Og når 22-åringen begynte med medisiner begynte også kroppen å spille på lag.

Søndag ble han nummer 26 i Birken (2.29,34) i eliteklassen – i et knallhardt felt.

- Godt fornøyd

- Jeg er veldig godt fornøyd med både kropp og ski på dagens renn. Jeg gikk for Team Kaffebryggeriet iført min egen Team Swix drakt, men fikk skia mine smurt av dem. Det gikk ekstremt hardt fra start, og jeg prøvde bare å holde ryggen foran. Jeg havnet i en gruppe med sterke løpere som Paus, Ramstad, Ødegaarden blant andre, men da piggen røyk etter Raudfjellet så røyk også strikken opp til Midtfjellet.

- Jeg fikk bytta stav der, men den var 10 centimeter lavere enn mine staver. Jeg gikk alene fra Sjusjøen, og da hadde jeg lite å stille opp med da Stadaas & co hentet meg 300 meter før mål. Det var herlig vær og god stemning i løypa, så alt i alt så var dette en suksess, sier Jonas Vika til HA-sporten.

Nygaard vant

Også i år innfridde Andreas Nygaard (33) og tok hjem seieren i Birkebeinerrennet. Det var hans fjerde triumf i langløpsklassikeren (2.23,55).

Tre av dem har kommet på rad. Nygaard tok sin første Birken-seier i 2018.

Søndag var han en del av en gruppe på seks mann som gikk fra resten av feltet. Mot slutten var det kun to av dem som kjempet om å vinne, og i strålende vær vant Nygaard på tiden 2.23.55,2.

Det gjorde han etter å ha slått Johan Hoel klart i spurten. Rennseieren var Nygaards tredje i Ski Classics denne sesongen.

Max Novak fra Sverige tok tredjeplassen.

Hovedrennet i Birkebeinerrennet skulle ha blitt avviklet lørdag, men allerede før helgen tok arrangøren grep etter varsel om svært dårlig vær over fjellet.

Smedås vant kvinneklassen

I kvinneklassen (elite) var Magni Smedås sterkest. Hun kom alene til mål og vant Birken for første gang på 2.47.09. En stund så Emilie Fleten ut til å kunne bli historisk med sju Ski Classics-seier i løpet av en sesong, men hun måtte slippe i sluttfasen.

Hamar-jenta Maren Engeskaug Nielsen, Team Janteloppet, ble nummer 29 i kvinnenes eliteklasse.

Julie Jeistad. Lismarka, ble nummer 31 i eliteklassen.