(Nettavisen): – Vi er konservative. Hvis vi har lært noe en gang, så gjør vi det slik. Vi lærer litt tregt, sier programleder i Luksusfellen, Lene Drange, til Nettavisen.

I motsetning til i mange land, som Sverige og Danmark, har de fleste boliglånskundene i Norge flytende rente på boliglånet sitt. Det gjelder selv i dag, når fastrenten er betydelig lavere enn den flytende.

Hos Storebrand ligger for eksempel fastrente over tre år på boliglån på 4,99 prosent, mens fem år ligger på 4,79 prosent. Den flytende renten er til sammenlikning nesten et prosentpoeng høyere, på rundt 5,95 prosent i effektiv rente. Liknende eksempler finner du i de aller fleste andre banker.

Lønner seg ikke

Banksjef i Storebrand Camilla Leikvoll advarer imidlertid mot å tro at du vil spare veldig mye på å bytte til fastrente.

– Fastrentelån er først og fremst et tilbud til de som ønsker eller trenger forutsigbarhet i sin økonomi og ikke noe man bør spekulere i, forteller Leikvoll til Nettavisen.

Leikvoll foreslår at en kan binde litt av lånet og ha flytende rente på resten. På den måten går det an å betale litt ekstra inn på det flytende lånet underveis.

– Nå er fastrente-tilbudene lavere enn den flytende renten, noe som betyr at bankene har en forventning om at den flytende renten skal ned de neste tre årene, forteller Leikvoll til Nettavisen.

Pandemien var siste sjanse

Mest sannsynlig er rentetoppen nådd nå. Det betyr at de som har valgt flytende rente vil få lavere rente etter hvert, men akkurat hvor fort det går, og hvor langt ned renten skal, er uvisst.

Under pandemien gikk rentene ned mot null, dette tror Drange ikke vil skje igjen. Hun mener de som bandt renten under pandemien gjorde en kjempedeal.

Drange anbefaler å gå for en fastrente når den ligger nede på 3,5 prosent. De fleste banker har nå fastrenten på 4,5 til 5 prosent.

– Vi vil ha styringsrenta på to prosent, så er jo spørsmålet hvor lang tid det tar før vi kommer dit, forteller Drange til Nettavisen.

Svenske tilstander

I Sverige og USA er det mer vanlig at folk har fastrente på boliglånet sitt, forskjell til Norge.

– Det handler om kultur og hva vi har blitt anbefalt. I Norge har det stort sett vært lønnsomt med flytende rente siden 2000-tallet, forteller Drange til Nettavisen.

Drange tror vi vil se en endring i Norge framover. Med renten som er forventet at skal gå ned, tror Drange at vi vil bli mer lik nabolandet og ta i bruk fastrente mer.

– Kan hende vi ser en endring nå, men vi er litt skremt og har lært litt av tiden som har vært. Jeg tror det er sunt at flere velger fastrente etter hvert. Det kan være lurt hvis en går fra hverandre, eller maksimerer lånet sitt, forteller Drange til Nettavisen.

Hun tror ikke vi vil ha fastrente på boliglånene våre i like stor grad som i Sverige, men når renten går mer ned, vil flere velge å gå over til fastrente.