I takt med at verdenssituasjonen blir dystrere og mer komplisert, kjenner flere på behovet for å fokusere på det hjemlige og trygge. Som vi så under pandemien, finner mange av oss plass i livet til et kjæledyr.

Men det er lenge siden det å få hund var en naturlig forøkelse av kjernefamilien. I hvert fall økonomisk.

HA har de siste ukene sett på hva det koster å ta inn firbeinte familiemedlemmer, spesielt hund. Parallelt med økte priser på alt fra for til forsikring, har også markedet for utstyr og ekstra investeringer i dyrehold som hobby skutt fart.
Oppstår noe uventet, kan dyret brått bli en luksusfelle.

Et keisersnitt for å få fire valper trygt ut forårsaket for eksempel en regning på nesten 50.000 kroner, noe som gir en «timepris» på 16.000 kroner for eieren.

Veterinæropprøret vi skrev om før jul springer ut fra en facebook-gruppe, der medlemmene diskuterer galopperende priser. Flere deler sjokkregninger som de opplever har fått blåse seg opp, når forsikring er blitt vanligere hos hundeeiere flest. De siste årene har andelen forsikrede dyr økt med oppunder ti prosent årlig, selv med en liten utflating etter hjemmekontor-bonanzaen.

De største utbetalingene går til erstatninger når dyr dør, og til veterinærutgifter.

Å abonnere på helseplaner med vaksiner, tannkontroll og faste kontroller er også blitt vanligere, fordi forebyggende behandling sjelden dekkes av forsikringene.

Hva vi betaler, sier også noe om at vårt syn på husdyr som sosialt viktige er i endring. Utstyret er blitt mer avansert, og mange dyrleger kan nå behandle flere av de samme sykdommene på firbeinte pasienter, som leger gjør på mennesker. Cellegiftkur og ryggoperasjoner som kan forlenge et dyrs levetid, prioriteres av flere.

Vi støtter at det må være et tak på hvor mye en veterinær kan ta seg betalt. Ja, viønsker oss gode veterinærer, og de skal ha betalt både for lang utdannelse og ugreie arbeidstider på kvelden og helg. Men å holde prisene nede på forståelige nivåer er også i deres interesse, selv når andre i markedet profiterer på Fido.

Dette er veterinæropprøret

En gruppe på Facebook med mer enn 6.000 medlemmer.

Opprettet av Tom Erik Øigard etter at han fikk presentert en sjokkregning hos sin veterinær.

Gruppebeskrivelse: Et svar på galopperende priser i deler av veterinærbransjen. Forsikringsselskapene virker ikke å bry seg, de hever bare prisene og flytter kostnadene over på kundene. Forsikring eller ikke betyr ganske lite i dette bildet, kundene betaler uansett. Vårt mål er å utveksle kunnskap om priser og kvalitet. På denne måten skal vi bidra til bedre konkurranse i markedet. Dessuten skal vi påvirke dyreeierorganisasjoner og forsikringsselskaper til å kreve anstendige priser fra de mest grådige veterinærene.

Samtidig er det et tankekors at på en klode der ressursfordelingen presses av både av menneskeskapte kriger og klimaendringer, er det ikke lenger et vestlig fenomen at de som har mest, legger beslag på enda mer ved å skaffe kjæledyr. Også i Sør-Amerika, Øst-Europa og Kina vil folk gjerne eie sin egen hund eller katt. Tamdyrene kommer på toppen av millioner av dem som allerede lever gatelangs.

Det er mange flere grunner enn før for at hver enkelt av oss bør tenke seg godt om, før vi gir etter for bønner og mas om en pelskledt bestevenn.