På hjemmesiden til Løten kommune kan man finne følgende: «Boligtomter i Oline Fløtholens veg, Ådalsbruk. Tomtene ligger i et rolig boligområde på Klevbakken, med kort vei til nærbutikk, barneskole og barnehage.»

Løten kommune reklamerer altså for tomter med nærhet til en barneskole de vil bli kvitt. Dette er i beste fall misvisende, eller er det bare en glipp?

Kommuneadministrasjonen har i lang tid hevdet at en skole fra 1-10 er det beste for Løten, og nå ser det ut til at politikerne, med Senterpartiet og ordføreren i spissen, vil gå inn for å legge ned grendeskolene i kommunen, og bygge ei ny felles barneskole.

Dette betyr i praksis å legge ned grendene i Løten.

Skolens betydning i samfunnet skal ikke undervurderes, og særlig ei velfungerende grendeskole er svært viktig.

Den fungerer som limet i lokalsamfunnet, og mange av aktivitetene barna er med på foregår her. Skolen er med andre ord det viktigste samlingspunktet for grendesamfunnet.

Det må forventes en VISS anstendighet når så store avgjørelser skal fattes.

Du kan ha skøytebane, skiløyper, turstier, gapahuker og fotballbane med organiserte treninger i direkte nærhet til skolen.

Alle skoler har også selvsagt gymsal, som kan bli benyttet etter skoletid, og et uteområde med lekeplass og lekeapparater. I tillegg møtes foreldre og barn til ulike arrangementer, som er med på å skape det gode miljøet og samholdet, og som trygger oppvekstvilkårene til barna.

Elevene uttaler selv at de blir sett og hørt på en liten skole, og vil ikke bli borte i mengden på en stor skole.

De sier også at det er en trygghet å kunne gjøre ting sammen på tvers av klasser, både faglig og sosialt. Dette samsvarer med foreldre og barn som kommer fra større skoler, der de føler å «drukne» i mengden. Elevene er bekymret for at det lettere kan foregå mobbing og negative grupperinger under større forhold.

Nærheten til barnehagene på Lund, Ådalsbruk og Jønsrud er sentralt for en trygg og god overgang til skolen og første klasse. Det prates mye om overgangen til ungdomsskolen, men er det ikke like viktig å ta vare på de yngste skolebarna?

Er det slik at politikerne ikke bryr seg om elevens syn og barnets beste?

Da er det med forundring at jeg hører at de fleste medlemmene i Senterpartiet ikke vil ta vare på mangfoldet vi har i Løten.

Senterpartiet – nær folk i hele Norge!

«Det unike med Noreg er at det bur folk i heile landet, at det finst attraktive og gode lokalsamfunn uansett kvar du bur. Me skal ha ein nasjonal politikk som skapar levande lokalsamfunn i heile Noreg.

Det er ingen grunn til at alt skal sentraliserast. Noko av det fine med Noreg er at vi har store og små stader. Vi i Senterpartiet trur på heile Noreg, ikkje på eit sentralisert land.»

Dette er klippet fra hjemmesida til Senterpartiet, og omtales som en hjertesak for partiet.

Hvor er hjertet til politikerne fra Senterpartiet i Løten?

Jeg vet at Ellen Søgård og Ingrid Lekve brenner for grendene, og prater varmt for å beholde barneskolene vi har i dag.

Det er bra at det er noen som vil føre distriktspolitikk i partiet. Sentralisering er jo kjent Høyre-politikk, så da er det kanskje på tide å skifte partitilhørighet for andre i det samme partiet.

Jeg synes det er helt utrolig at det er Senterpartiet som skal gå i bresjen for å legge ned grendene i bygda. Det er det helt umulig skjønne!

Både i rapporten «Framtidens skole i Løten» og blant politikerne blir ordet bærekraftig benyttet, som defineres slik:

«Bærekraftig utvikling er å ta hensyn til tre ting på én gang: sosiale forhold, økonomi, og klima og miljø.»

Sosiale forhold er å sikre rettferdighet, likestilling og inkludering. Dette er nettopp noe som er enklere å få gjennomført på mindre enheter.

Alle blir sett og hørt på en helt annen måte enn på en stor skole. Når det kommer elever fra større skoler til mindre enheter, er det akkurat disse punktene som blir framhevet positivt av både elever og foreldre.

Når det gjelder økonomi, er det jo helt utrolig at det kan lønne seg å skrote alt som er over 30 år gammelt og bygge nytt.

Har en kommune som må spare 40 millioner kroner i løpet av litt over et år, plutselig penger til å svi av mange hundre millioner kroner på en ny skole?

Ett av argumentene er at «gangene er for smale på Ådalsbruk!»

Jeg har selv arbeidet på Ådalsbruk, og hadde aldri sår på skuldrene i løpet av de årene jeg var der!

Ulike vedlikeholdsbehov, alt etter hvor gamle bygningene er, kommer vi aldri utenom. Det blir vel ikke mindre vedlikehold av flere bygninger og større bygningsmasse?

Det foreslås nemlig i rapporten at grendeskolene skal drives som barnehager/grendehus. Hvor er dette forankret, og hvem i all verden trenger ei stor skole som et grendehus?

Når det gjelder klima og miljø, er det jo helt opplagt at bygging av en ny storskole vil gi et mye større klimaavtrykk enn slik vi har det i dag.

En ting er selve byggeprosessen, mens det i tillegg blir mange flere som må skysses fram og tilbake i buss og drosje, som slettes ikke er mye miljøvennlig!

Å kunne gå og sykle til nærskolen er både miljøvennlig og bra for folkehelsa!

Jeg lurer ellers på flere ting som kommer fram i rapporten «Framtidas skole i Løten». Jeg siterer fra side 26 om Jønsrud: «Huset er 140 år. Liten og slitt gymsal. Sanitæranlegg er slitt. Alle rom er firkanta og lite stimulerende. Store vedlikeholdskostnader. Ødelagt lekeutstyr blir ikke erstattet.»

Jeg kan opplyse om at hele skolen slettes ikke er 140 år gammel. Dette gjelder bare den gamle delen som inneholder SFO og kontorer/personalrom. Denne delen ble for øvrig helrenovert utvendig på slutten av 90-tallet; vinduer, isolasjon og panel.

Resten av skolen ble bygd i 1982, og den siste delen (1. klasserommet) i 1997. Det er denne delen som blir brukt som skole/klasserom i dag.

Skolen hadde en større renovering i skoleåret 2018/19; etterisolering, nye vinduer, alle innvendige flater pusset opp, nye gulvbelegg (også i gymsalen), elektrisk anlegg skiftet, nye LED-lys i alle klasserom, tre nye ventilasjonsaggregater satt inn (dimensjonert for utvidelse av skolen), ny heldekkende brannsentral og ny nødlyssentral. Dusjer og fliser i sanitæranlegget ble skiftet i 2013.

Når det gjelder lekeutstyr, er det årlig lekeplasskontroll, og uteområdet med tilhørende leker er godt vedlikeholdt og ivaretatt.

Det som er skrevet i rapporten om Jønsrud er misvisende og slettes ikke korrekt. Det er vanskelig for undertegnede å skjønne hvor informasjonen i rapporten kommer fra.

Det har blitt uttalt fra kommuneadministrasjonen at taket på svømmebassenget på Jønsrud holder på å falle ned.

Hvor kommer dette fra? I 2010/11 ble det satt inn nytt renseanlegg og ventilasjonsanlegg med SD (datastyring) i svømmebassenget på Jønsrud.

Det ble også av, eksterne fagfolk, tatt prøver av bunnen i bassenget, og dette ble funnet i meget god stand. Bassenget har hatt regelmessige oppdateringer og vedlikehold i hele perioden etterpå. Alt dette er ikke noen form for synsing, men opplysninger basert på fakta.

Jeg har selv undervist i dette bassenget i over 25 år, og jeg har verken fått risikotillegg eller taket i hodet.

Vil ikke kommunen at beslutningene om ny skolestruktur skal basere seg på fakta?

Ordføreren uttaler at hun ikke har fått en eneste negativ henvendelse i brevs form i forhold til å bygge ei ny storskole etter møtet i formannskapet den 10. april.

Vil det virkelig si at hun ikke har lest en eneste høringsuttalelse, og må innbyggerne i Løten skrive brev til ordføreren for at hun skal få med seg hva som rører seg blant innbyggerne hun skal styre?

Har ordføreren og de andre politikerne vært rundt på skolene for å høre med både elever og foreldre om hva mener?

Undertegnede har i alle fall ikke sett mange. Som folkevalgt må jo representantene reise rundt for å gjøre seg kjent med det som rører seg i bygda. Eller er det slik at synspunktene fra de som bor i ytterkanten av bygda ikke betyr noe?

Det er utrolig lett for politikerne å gjemme seg bak rapporter og undersøkelser, og komme med lettvinte synspunkter og uttalelser som ikke har rot i virkeligheten.

Det prates om at denne saken er en avgjørelse for de neste 50 åra for kommunen.

Da er det rett og slett en skandale at beslutningen blant annet skal tas på bakgrunn av en rapport som mer og mer ser ut som et bestillingsverk fra kommuneadministrasjonen. Kommunen har jo, uansett argumentasjon i mot, sagt at de vil ha alle elevene i Løten på én skole.

Da passer det svært godt å få en rapport som passer akkurat med dette synet. Det må være direkte flaut for kommunen at opplysningene i rapporten ikke stemmer overens med fakta i saken.

Det må forventes en VISS anstendighet når så store avgjørelser skal fattes.

På fotballkamp i England har jeg en gang hørt at det synges: «You´re not fit to wear the shirt!»

I denne sammenhengen passer dette dessverre flere på Tingberg!