Mobbing er et ikke ukjent begrep og det forekommer dessverre på mange steder. Det kan allerede oppstå i barnehage og fortsette på skole og inn i arbeidslivet.

Netthets er også et økende problem som viser mørke tall og er en stor utfordring for veldig mange.

I Stangeavisa 8. juni kunne vi lese om mobbetall i Stangeskolen som ligger på 15,0 prosent. Dette kom frem i en tilstandsrapport for grunnskolen 2022 og tallet ligger langt over landsgjennomsnittet.

Tallene i Stange viser at det ikke har blitt noen forbedring siden 2020. Regelmessig utsettes elever i barne- og ungdomsskolen for mobbing og trakassering minst to - tre ganger i måneden. Dette omhandler utestenging, mobbing og trakassering i skolehverdagen.

Til tross for at ansvaret ligger til den enkelte, må dugnadsånden ligge i at vi alle tar et felles ansvar. Vi må lære våre barn å behandle sine medmennesker, slik de ønsker å bli behandlet selv.

Hege Jensen, Ordførerkandidat, Pensjonistpartiet i Stange  

Hvem skal ta ansvaret når dette skjer med barna våre?

Foresatte har et overordnet ansvar om å lære barna sine det som omhandler toleranse, likeverd og medmenneskelighet. Dette er en grunnleggende opplæring om vanlig folkeskikk og høflighet!

Det er ikke hverken skoleeier eller ansatte i skolen som har denne oppdragerplikten, men de skal påse at barna ikke utsetter hverandre i skolehverdagen med den såkalte «mørke skygge».

Oppdragelsen skal komme fra hjemmet og ikke den institusjonen de oppholder seg på, på dagtid. Innblikk fra foresatte om barnas nettbruk bør være en rutine, slik at barna vet at de voksne følger med og tar ansvar.

I de tilfeller det er mobbing i Stangeskolen, skal selvfølgelig skoleeier og ansatte følge opp jf. Opplæringsloven Kapittel 9 A som omhandler elevene sitt skolemiljø. Skolen skal forebygge brudd på retten til et trygt og godt skolemiljø og arbeide kontinuerlig for å fremme helsen, trivselen og læringen til elevene.

Det er på tide at den enkelte går inn i seg selv og tar «voksenopplæring» på dette området og bidrar til å legge til rette for at skolehverdagen blir en trygg og god psykososial læringsarena for alle barna.

Nå er det kort tid til skolestart med spente unger som skal begynne på 1.trinn og andre skal over på ungdomstrinnet. Vi må i felleskap forebygge og ta mobbing på alvor, slik at alle får en trygg og god skolehverdag.

Vi skal heller ikke glemme tilveksten av nye innbyggere som vi ønsker velkommen til kommunen vår. Skal vi få barnefamilier til å bosette seg i Stange, må vi alle sørge for gode trygge oppvekstmiljøer der hvor barna skal oppholde seg.

Innlandet fylkeskommune har etablert mobbeombud som skal støtte og veilede barn, eleven og foresatte i mobbesaker. Ombudet skal gi informasjon og opplæring til barn, elever, foresatte og ansatte i barnehage og grunnskolen.

Likevel mener vi i Pensjonistpartiet i Stange at kommunen bør opprette et eget mobbeombud. Pensjonistpartiet er mot mobbing, trakassering, vold, diskriminering og utestengelse.

Til tross for at ansvaret ligger til den enkelte, må dugnadsånden ligge i at vi alle tar et felles ansvar. Vi må lære våre barn å behandle sine medmennesker, slik de ønsker å bli behandlet selv.

Pensjonistpartiet i Stange ønsker alle elever lykke til skoleåret 2023/24!