(Oppland Arbeiderblad): Hjemme hos en mann i 30-årene på Toten fant politiet over 140 kilo amfetamin og råvarer til å produsere minst 200 kilo til. I et halvt år ble narkotika produsert i kjelleren og levert til en mellommann i Oslo. Bestillingene kom fra et tidligere gjengmedlem, også han en mann bosatt i Oslo.

Disse to personene er nå dømt etter den såkalte mafiaparagrafen i straffeloven, paragraf § 79 c, til henholdsvis 14 og 18 års fengsel. Mannen i 40-årene som er dømt til 18 års fengsel, anses som en hovedmann i organisasjonen som ifølge retten er «godt drevet».

– Vi må være tilfreds med at retten kommer til det vi mener er riktig resultat, sier aktor og statsadvokat Carl Fredrik Fari til Aftenposten etter at dommen er offentliggjort.

Totningen som produserte og leverte ut narkotikaen fra kjelleren på Lena, ble i september 2021 dømt til 14 års fengsel for sin innsats i narkotikaorganisasjonen. Han innrømmet det han hadde gjort.

Flere kommunikasjonsplattformer

Totningen i 30-årene hadde ifølge dommen mot de to mennene fra Oslo aldri direkte kommunikasjon med dem om oppmøtesteder og -tider, selv om han over et halvt års tid skal ha distribuert flere hundre kilo narkotika til dem. Totningen i 30-årene med amfetaminkjelleren, skal ha fått beskjed fra sin svoger, også han en litauisk mann bosatt på Toten, om hvor og når overleveringene skulle skje. Svogeren hadde igjen fått beskjeder fra en ukjent person over seg i hierarkiet.

Politiet har i etterforskningen funnet ut at minst fire ulike krypterte kommunikasjonsplattformer er benyttet for å gjøre avtaler og kommunisere om narkotikavirksomheten.

Da totningen i 30-årene ble pågrepet i april 2021, rant det inn meldinger til svogeren fra ukjente personer på de ulike plattformene:

«Ikke tyst på oss. Vi skal hjelpe familier. Kast den vanlige telefonen»

«Har dere snakket om hva dere gjør i et slikt tilfelle? Jeg sa hele tiden – ikke oppbevar hos dere selv. Si til søster at vi kommer til å hjelpe. Vil søster også bli låst inne? Gikk man til kjeller? Hva sier søster?»

«Det viktigste er at han ikke snakker tull. Og vi skal hjelpe søster. Og hjelpe ham. Foretar man ransaking hos søster? Har man brent kreatinposer? Har han kjørt vekk plastflasker eller lot ham dem ligge? Hva skal man gjøre med svoger? Hadde du kjørt vekk alt hadde det vært lettere. Når det ble funnet hjemme så det er ille.»

Denne svogeren er tiltalt i en annen narkotikasak, hvor også flere andre litauere på Toten er involvert. Den saken kan lett forveksles med denne, da det er flere fellestrekk i begge sakene.

Store beløp og dyre klokker

Dommen fra Oslo tingrett mot de to personene som er knyttet til narkotikaproduksjonen på Toten er samlet på 122 sider. Den går gjennom flere enkelthendelser, som skal ha foregått over mange år. Rettssaken pågikk over to måneder tidligere i høst, og det var i alt 31 personer som vitnet i saken.

I tillegg til anskaffelsen av de store mengdene med narkotika, skal de dømte mennene ha mottatt millionbeløp i kontanter som utbytte av straffbare handlinger. Den siktede hovedmannen har også brukt store summer med kontanter til å anskaffe seg flere luksusklokker, blant annet fra det anerkjente klokkemerket Rolex.

Mannen som har fått den strengeste dommen, er en mann i 40-årene. Ifølge dommen skal han være en av bakmennene i et kriminelt miljø, som blant annet har koplinger til Nederland. Politiet mener de kjenner identiteten til en involvert nederlender, men har, til tross for etterlysninger, ikke fått avhørt denne mannen på noe tidspunkt.

Lagret hos bestemor

Amfetaminet som ble produsert og utlevert fra Lena-kjelleren, havnet i stor grad på et depot hos bestemoren til den nå dømte mellommannen. Store mengder narkotika ble funnet i pappesker på adressen etter pågripelsene.

Politiet kan, ifølge dommen mot de to mennene, slå fast at narkotikaen stammer fra Lena med flere tekniske undersøkelser. Blant annet mener de at vakuumposer med narkotika og måten de var lukket på var tilsvarende pakker som ble funnet på Lena.

Det var også fingeravtrykk fra totningen i 30-årene på pappesker og politiet mener de har bevist at den samme teipen, en oransje tape med påskriften «asbest», som de fant hjemme hos mannen på Toten er brukt på narkotikainnpakning hjemme hos bestemoren i Oslo.

«Samlet sett er derfor retten overbevist om at beslaglagt amfetamin i vår sak, funnet hos bestemoren, stammer fra amfetaminproduksjon på Lena», skriver Oslo tingrett i dommen.