(Nationen):Du kjenner deg nok igjen: Grønnsakskuffen åpnes, og du oppdager mugg i på gulroten. Eller du åpner osteklokka, og oppdager at den gule osten har fått prikker av grønt.

Og så dukker usikkerheten opp: Kan maten fortsatt spises?

Regelen er i utgangspunktet enkel: Er maten myk, skal den i søppelet. Er maten hard, skjær bort muggen, og spis med god samvittighet.

– Dersom maten er mjuk eller flytende, kan det være muggtråder langt inn i maten, skriver Mattilsynet på sine nettsider.

Disse trådene er ikke alltid like lett å se, og derfor skal flytende eller myk mat og drikke i søppelet.

Ost, kjøtt og fisk

De harde matvarene kan du trygt spise.

– Muggflekker på faste eller harde oster som gulost, brunost, parmesan og manchego kan du skjære bort med god margin, rundt 2,5 centimeter rundt det mugne området. Mjuke oster, yoghurt og andre melkeprodukt med mugg bør du kaste, skriver tilsynet.

Når det gjelder kjøtt, fisk og pålegg, bør dette kastes i søppelet. Unntaket er hardt tørka kjøtt, som fenalår, salami, spekeskinker og anna spekemat. Der kan du skjære bort med god margin.

Brød, frukt, bær og grønnsaker

Brødet skal derimot i søppelet.

– Mugg på grønnsaker som kål, nepe, gulrøtter og andre rotgrønnsaker kan du skjære bort med god margin, betrygger Mattilsynet.

Frukt, bær og myke grønnsaker som tomater, agurk og fersken skal derimot i den grønne posen.

– Bruk bare friske frukter eller bær til syltetøy, saft, mos og most.

Syltetøy, saft og juice bør i søppelet, det samme gjelder nøtter.