– Tallene våre viser at det ikke bare er én stor bulkedag før jul. Vi kan nok heller snakke om «den store bulkeuken», sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til DNB og SpareBank 1, i en pressemelding.

Hos Fremtind ble det bulket og krasjet over 1.600 ganger i uka før julaften i 2022. Det tilsvarer en kostnad på over 62 millioner kroner.

– Vi så en oppsiktsvekkende økning i bilskader før jul i fjor, og mye skyldtes vanskelig føre. Også i år blir det mange som skal ut og kjøre på samme tid, og da må vi ta det ekstra pent på veiene, oppfordrer Hofstad-Nielsen.

Det er to faktorer som er gjengangere på typiske utfarts- og handledager, som det jo er mange av i jula, og det er stress og uoppmerksomhet. Derfor har Hofstad-Nielsen følgende råd:

– Ta deg heller god tid og la mobilen ligge når du kjører. Det er også smart å styre unna kjøpesentre og andre trafikkerte plasser når det er aller mest hektisk, råder Hofstad-Nielsen.

Skadeforebyggerens beste tips til en bulkefri jul:

  • Ta deg god tid når du skal parkere og rygg alltid inn på parkeringen, ikke ut. Er du bekymret for parkeringshus – parker utenfor om det er mulig.
  • Ikke stol blindt på alle funksjonene i bilen, som for eksempel ryggekamera. Bilens bevegelser er kun sjåførens ansvar.
  • Om du ikke har mobilstativ, la mobilen ligge mens du kjører. Har bilen Bluetooth, bør du koble til denne før du starter å kjøre.
  • Gjør deg ferdig med tasting før du kjører. Ikke snap, skriv SMS eller plott inn adressen på GPS mens du kjører.
  • Nyere biler og spesielt mange elbiler har god akselerasjon. Ta det pent ut av kryss, ut av rundkjøringer og når du skal «flette» i kø, inn og ut av kollektivfelt eller på motorveien.