«Fiendtlige grupper vil forstyrre og ødelegge for transport av allierte styrker gjennom Innlandet. Hva gjør Heimevernet da?»

Slik innleder Heimevernet en pressemelding om den kommende øvelsen.

I perioden fra lørdag 11. til fredag 17. november skal deler av HV-styrken øve i Hamar, Stange, Løten, søndre Ringsaker og vestre Elverum.

– Scenarioet de øver på er å sørge for at allierte militære styrker kan transportere materiell gjennom Innlandet på veg nordover, både på jernbane og veg, på en måte som er trygg for alle. Dette er et av Heimevernets oppdrag både i forbindelse med internasjonale øvelser på norsk jord, og ved en eventuell Nato-operasjon i nordområdene, skriver Heimevernet i pressemeldingen.

Soldater på Hamar stasjon

Innsatsstyrke Grebe, HV-områdene Hamar og Løten, samt stabsområdet og distriktsstaben i Opplandske Heimevernsdistrikt (HV-05) deltar på øvelsen.

– Hensikten er å øve på planlegging og gjennomføring av oppdrag som vi i Heimevernet har. Beskyttelse av samfunnskritisk infrastruktur, herunder veier og jernbane, er noe av det vi er forberedt på å gjøre, og som vi gjør «skarpt» for eksempel når det er store militærøvelser i Norge, sier oberstløytnant Jann Millnar Eggen, sjef for HV-05.

Godt samarbeid

Eggen forteller om god dialog og godt samarbeid med kommunene og andre beredskapsaktører som berøres av øvelsen.

– Blant annet bidrar Bane Nor med å låne oss et tog, sier Eggen.

Han forteller at Vikingskipet og Hamar stasjon er blant stedene folk vil se soldater i dagene som kommer. Også i Løten og på Rudshøgda kan man forvente tilstedeværelse av soldater, samt på vegene, langs jernbanen og andre steder rundt omkring i hele området.

Sikkerhetssituasjonen i Europa

– Gitt sikkerhetssituasjonen i verden, og spesielt i Europa og Ukraina, er det viktig at vi øver og viser at vi er forberedt. Vårt heimevernsdistrikt har dessuten hatt ansvaret for å sette opp og trene over 100 instruktører, som akkurat nå er i England for å trene opp ukrainske soldater, sier Eggen.

– Vi håper folk i området blir betrygget av å se at vi øver, og at det veier opp for eventuelle ulemper enkelte vil kunne oppleve. Folk er hjertelig velkommen til å snakke med soldatene våre hvis anledningen byr seg, legger han til.

Nato-konferanse i Hamar

Fra 14. til 16. november arrangerer Nato Centre of Excellence for Cold Weather Operations (COE-CWO) en konferanse med rundt 400 deltakere fra nesten 20 land på Scandic i Hamar.

Der møtes militære ledere og fagfolk for faglig påfyll om kaldværsoperasjoner, og diskusjon om videre samarbeid for å kunne være klare på kort tid.

– Overordnet kan vi si at temaet for konferansen er med på å vise viktigheten av at HV-05 øver på slike oppdrag som vi nå gjør. Et økt søkelys på kaldværskompetanse i Nato fører til økt interesse for alliert trening og øving i nordområdene, sier Eggen.