(Nettavisen): Etter sprengkulde og problemer med svensk kjernekraft i forrige uke, er situasjonen en ganske annen denne uken.

Temperaturene har gått markert opp, mens svensk kjernekraft igjen er i drift. Dermed er strømprisen mandag under halvparten i sør av hva den var for en uke siden. Lenger nord er fallet enda større.

Tirsdag er det ventet at kuldegradene vil slippe taket langs mye av kysten i Norge og store deler av Sør-Sverige. Også i Europa blir det mildere.

På toppen av det hele har nå gassprisen fått et markert fall. Sammenlignet med i forrige uke er prisen ned rundt 20 prosent. Gassprisen har bare vært lavere én dag siden i juni.

Ny bunnotering for desember

Strømbørsen Nordpool melder at strømprisene i Norge fortsetter på et roligere nivå. Tirsdag vil Sør-Norge få de laveste strømprisene siden slutten av november.

Billig blir det likevel ikke: Gjennomsnittsprisen blir 2,56 kroner inkludert moms.

Det er store prisvariasjoner gjennom døgnet med en jevn pris på litt over 3 kroner på dagen. Billigst blir det midt på natten med 1,28 kroner.

Strømprisen i dag og i morgen:

Dyrere i Norge - importerer strøm

Norske strømprodusenter ser ut til å benytte de lavere prisene til å spare på vannet.

Prisene i Norge legger seg på et høyere nivå enn våre naboland, og det blir netto import fra både Nederland, Danmark, Tyskland og Sverige. England er det eneste landet vi eksporterer til i morgen.

Det kan tyde på at strømprodusentene tror at prisene senere i vinter vil bli høyere.