Onsdag blir skattelistene for inntektsåret 2021 tilgjengelige. Det skjer klokken 05.00.

Alle som er nysgjerrige nok kan søke i skattelistene. Men ikke uten å bli oppdaget.

For å søke i skattelistene må man nemlig logge inn, og den du søker på får vite at du har søkt på vedkommende.

Når man logger seg inn kan man se navn, fødselsår, postnummer og poststed på den som har søkt på deg, i tillegg til tidspunktet for når søket er gjort.

Kanskje kan det i framtiden bli slutt på at man får vite hvem som har søkt på deg. Rødt har nemlig nylig gått ut og sagt at de vil åpne skattelistene igjen, slik at det vil bli mulig å søke anonymt.

Her kan du se hvem som tjente mest

Om du er nysgjerrig på skattelistene, men ikke ønsker å la andre få vite at du har søkt på dem, vil HA gjennom onsdagen komme med en rekke journalistiske saker på listene.

Hos h-a-no vil du kunne se hvem som tjente mest i din kommune og i ditt alderskull. Her vil du også kunne se hvilke idrettsprofiler som har tjent mest og hvilke næringslivstopper som har gjort det godt.

Det er Stortinget som har besluttet at skattelistene skal være offentlige.

– Det er fordi samfunnet skal ha mulighet til å drive kontroll med fastsettingen i sin alminnelighet, og for enkeltpersoner og grupper av skattytere, skriver Skatteetaten på sine nettsider.

Derfor dykker vi i skattelistene

Sjefredaktør i HA, Katrine Strøm, forteller at det er flere grunner til at skattelistene er interessant journalistisk.

– Det er en grunnleggende interesse i journalistikken å vise hvordan samfunnet virker, og forstå hvordan perspektiver kan være forskjellig ut fra hvilken posisjon man står i. Vil man forklare fenomener og trender, heter det litt forenklet at en god start er å følge pengene, sier hun, og fortsetter:

– I en tøff tid med økende forskjeller, ser vi sterke interessemotsetninger i Norge. Og selv om vi er fullt klar over at ligningstall ikke gir det fulle bilde av noens økonomi, gjør det at skatteopplysningene er offentlige også at folk flest har tillit til systemet. De som gjør det de kan for å slippe og bidra til fellesskapet, demonstrerer jo nettopp det sunne ved at vi snakker om lønn, goder og hvor liten mulighet vanlige lønnsmottakere har til å innrette seg i forhold til folk med større privilegier, sier Strøm.

skattelistene er også nyttige kilder til saker på alle tider av året.

– HA skal ikke bruke bare innsynet til overskrifter og listefyll en gang i året, men også bruke det blant andre kilder i saker vi lager der økonomi kan ha betydning, avslutter Strøm.

Ikke mulig å reservere seg

Hvis du vil søke i listene selv, kan du se skatteopplysninger for inntil 500 personer pr. kalendermåned. Når man søker opp en person, får man først en treffliste med personer som passer til søket. Først når du klikker på en enkeltperson for å se skattelisteopplysningene, telles det som en visning.

I listene får du informasjon om blant annet nettoinntekt, nettoformue og skatt. Nettoinntekten er alminnelig inntekt før særfradrag.

Tallene er ikke nødvendigvis endelig, da for eksempel en klage på fastsettingen kan føre til at tallene blir endret.

Det er aldersgrense på 16 år for å søke i skattelistene.

Både skattepliktige personer og upersonlige skattepliktige (aksjeselskaper o.l.) står oppført i listene. Det er ikke mulig å reservere seg mot å stå i skattelistene.

Skattelisten for personlige skattepliktige inneholder ikke følgende grupper:

  • opplysninger om personer med sperret adresse (etter folkeregisterloven)

  • opplysninger om personer som kan røpe et klientforhold

  • opplysninger om personer som var 17 år eller yngre ved inntektsårets utgang

  • opplysninger om personer uten fast bopel

  • opplysninger om avdøde personer