(Nettavisen): De forholdsvis lave strømprisene i november er nå definitivt over.

Onsdag morgen kom de første tegnene til høye priser: Lave forventninger til vindkraftproduksjon i Tyskland og Danmark sendte forventningene til europeiske prisene rett i været.

Så kom meldingen fra strømbørsen Nordpool: Prisen på strøm på kabelen mellom Norge og England har ikke vært høyere siden første halvdel av september. All strøm i kabelen sendes fra Norge til England.

Skikkelig dyrt

Og nå er det offisielle prisene for morgendagen klare, og de viser at det vil bli dyrt: Strømprisen har ikke vært høyere sør for Dovre siden 14. september.

I Sør-Norge øker snittprisen med 20 prosent, til 4,99 kroner per kWh, med en pristopp under middagslagingen på hele 6,38 kroner.

Strømprisene i dag og i morgen:

Heller ikke Midt- og Nord-Norge slipper unna de høye prisene, men de får ikke rekordpriser. Gjennomsnittsprisen i Midt-Norge blir 3,54 kroner (inkludert moms), mens de helt i nord ser priser på 0,92 kroner (uten moms).

Med dette øker gjennomsnittsprisen for desember så langt til over 4 kroner i Sør-Norge. Blir dette strømprisen ut måneden, betyr det en strømstøtte på 2,85 øre per kWh.

Som en kuriositet: Selv om strømmen skulle bli gratis resten av måneden, er man garantert strømstøtte for desember. Dette vil nemlig gi en snittpris over én krone.

Fortsatt billigere enn i Europa

Om det skulle være den minste trøst, er prisene i våre europeiske naboland enda høyere. Prisene presses for tiden opp som en kombinasjon av en rekke utfordringer. Gassprisene stiger, samtidig som det må brukes mer gasskraft når det blåser lite.

Samtidig har Frankrike langt mindre produksjon enn normalt, som betyr at de er avhengig av import fra naboland. Onsdag importerte de over 170 GWh fra Tyskland og Belgia, fem ganger så mye som Norges eksportmulighet til Tyskland. Torsdag øker dette til 195 GWh.

Unntakene torsdag er kullavhengige Polen, og Nederland.

Det er liten grunn til å tro at prisene vil falle nevneverdig med det første. Fredag tar Sverige ut sitt største kjernekraftverk ut av drift i over en uke i håp om å fikse driftsproblemer. Neste uke ser også kulegradene ut til å legge seg ganske jevnt over Europa.

Eksport

Lavere priser i Norge enn våre naboland, er en annen måte å si at at det blir eksport av strøm. Prisene i Norge er riktignok såpass høye at det ikke blir eksport på noe nærheten av full kapasitet.

Eksporten har tatt seg opp betydelig etter at Statnett avblåste rasjoneringsfaren etter at det i høst kom historisk mye nedbør som fylte opp vannmagasinene til over normalnivåer.

  • England: 19,1 GWh eksport
  • Tyskland: 9,5 GWh eksport
  • Sverige (SE3): 26 GWh eksport
  • Sverige (SE2): 16,4 GWh eksport
  • Danmark: 19 GWh eksport
  • Nederland: 4,5 GWh import

Vannmagasinene faller

Det har de siste ukene vært til dels svært høy eksport fra Norge.

Oppdaterte tall for vannmagasinene søndag kveld, ble publisert av NVE i ettermiddag ettermiddag.

De viser at vannmagasinene i forrige uke falt med 2,7 prosentpoeng, og faller raskere enn normalen. Nedgangen er kraftigst på Vestlandet med 3,1 prosentpoeng.