Når vi nå går ut av feriemåneden over alle feriemåneder, juli, er det med noen små, men gode tegn fra den europeiske økonomien som også kan komme til å påvirke oss.

Prisveksten i landene som bruker euro har dempet seg til 5,3 prosent i juli, sammenlignet med samme måned i fjor.

Mange nordmenn har vært i utlandet i sommer og fått føle på den svake kronas kraftige innhugg i feriebudsjettet.

Sentralbanken vår må bremse seg varsomt inn i høsten.

Torsdag fikk vi nyheten som ikke kommer som noen stor bombe; boligprisene i Norge faller nå. Det kan bare være starten på det ekspertene gjerne kaller "korreksjon" av markedet.

Et annet begrep for korreksjon, er at din belånte bolig synker i verdi. Samtidig som renta stiger.

Med den aggressive rentepolitikken som er ført de siste månedene, kan ikke dette komme som noen stor overraskelse. Den norske gjeldsveksten avtar. Det kan neppe skade. Temperaturen i boligmarkedet har vært enormt høy i mange år, og før eller siden måtte nok noen spyle litt vann på dette bålet for å om ikke slokke det helt, så i alle fall dempe varmen en smule.

Med summen av alt dette i bakhodet; tegn til avtagende inflasjon, synkende boligpriser og nedgang i gjeldsveksten, bør Norges Bank nå tenke seg svært godt om før de påfører vanlige folk, lønnsmottagere og boligeiere enda høyere boutgifter inn mot høsten og vinteren.

– Det er ubegripelig at sentralbanksjefen fortsetter sitt aggressive rentekappløp. Dette kommer til å gjøre vondt verre for bedrifter og folk, sa LO-sjef Peggy Hessen Følsvik til E24 i slutten av juni.

Enda trangere tider vil kunne komme til å ramme forretnings- og næringsliv hardt i de kommende månedene. Risikoen er at skruen strammes så hardt til at arbeidsplasser kan komme til å gå tapt. Flere tomme og stengte butikklokaler kan fort bli resultatet når nordmenn må bruke en rekordhøy andel av sin lønn på å betale huslån, mat og strømregninger.

Norges Bank må nå gi de allerede høye rentene tid til å virke.

Alle tegn i tiden indikerer at nedkjølingen av norsk økonomi har har startet.

Intet tre vokser lukt inn i himmelen, og norske boligpriser kunne umulig fortsette oppover i samme tempo som de har gjort de siste årene.

Akkurat som i trafikken gjelder det, imidlertid, å bremse med måte. Rett trykk på bremsepedalen forhindrer full panikkoppbremsning.

Sentralbanken vår må bremse seg varsomt inn i høsten.