Det er sommer i Norge, og for et folk som har en lang vinter bak seg, er det godt å kjenne på varmegradene.

Det går mot ferie og bading, og på en sommer som i år - der kostnaden ved å reise utenlands er skyhøy på grunn av eksepsjonelt svak krone - kan det være ekstra godt å kjenne at sommeren er god og varm.

Varmen kommer imidlertid med en pris. Det er tørt. Usedvanlig tørt til å være så tidlig på sommeren. Brunsvidd plen er oftest et julifenomen, og slett ikke så vanlig for oss nordboere i månedsskiftet mai/juni.

Det kan hende dette blir sommeren der du ikke får grille de pølsene du hadde tenkt å grille på tur.

Skogbrannene har begynt å dukke opp i nyhetsbildet. Brannvesen landet rundt jobber forebyggende i media, sosiale medier og der de kan være tilstede med budskapet sitt.

Med tegn til at klimaet er i endring, kan det hende vi må forberede oss på å venne oss til at somre med høy skogbrannfare - slik de er vant til sørover i Europa - også blir en del av vår varme årstid.

Det stiller nye krav til oss.

Vi nordmenn er vant til å kunne ta med oss engangsgrillen og fyre den opp nær sagt over alt. Eller å fyre bål når vi er på fisketur. Eller bruke bålpanna utenfor hytteveggen en fin sommerkveld.

Et nytt, tørrere sommerklima gjør at vi må omstille hodene våre på all fritid som inkluderer bruk av åpen ild.

Mange husker fremdeles den store skogbrannen som herjet i Stange og Romedal sommeren 2006. Den utviklet seg raskt til å bli en av de største skogbrannene vi har hatt i vårt område, og kunne lett vært til stor fare for liv og helse.

Fremdeles kan man se spor etter den i terrenget, selv om naturen så smått har reparert og vokst til igjen.

Skulle en stor slik brann oppstå i sommer, kan det bli en veldig krevende øvelse å få kontroll på den. Det krever store ressurser, det koster mye penger og ikke minst kan det sette liv i fare.

Vi har et godt organisert brannvesen på Hedmarken, men det betyr ikke at de ikke trenger litt hjelp.

Først og fremst trenger de din hjelp til å slippe og rykke ut.

Det kan hende dette blir sommeren der du ikke får grille de pølsene du hadde tenkt å grille på tur. Eller kanskje ikke får fyrt opp bålpanna di.

Det får vi bare leve med. Det er en lav pris å betale for å slippe at skog og utmark tar fyr og går tapt i et ukontrollerbart brannscenario som i ytterste konsekvens kan ødelegge liv og eiendom.