Opplysningsrådet for Veitrafikken melder om rekordregistrering av elbil, men det er en svært lav fart i nybilsalget.

OFV tror flere velger ny bil på et mer moderat prisnivå på grunn av prisøkning og rentehevinger.

For første gang var i januar 92 prosent av alle førstegangsregistrerte nye personbiler elektriske. Håndbrekket var imidlertid på for nybilsalget, det ble nemlig kun registrert 5.122 nye personbiler i januar.

Toppen er nådd?

På Nydal åpnet Møller Bil et gigantisk bilanlegg for snart to måneder siden.

Ludvik Nervik har solgt bil i 39 år og er salgssjef firmabil.

Han sier det er spesielle tider i bilbransjen, men at han er optimist.

– Nybilsalget har tatt seg opp de siste 14 dagene. Og vi får så mye nye modeller utover året så dette blir kjempebra, sier Ludvik.

Men tallene fra OFV er langt under normalen for hva som vanligvis registreres av nye personbiler i januar, skriver OFV i en pressemelding.

Det ble kun registrert 1859 nye personbiler i fjorårets første måned.

I Nydal understreker Nervik at de bilene som registreres i dag er solgt for lenge siden.

– For det er leveringstid på ny bil. Antall biler som selges nå ser vi ikke på statistikkene før april og utover.

– Hva tror du om tiden framover?

– Jeg er optimist. Det går bedre nå og jeg har begynt å få troen på 2024. Det virker som om folk har begynt å få troen på at toppen på pris- og renteøkningene er nådd og at de fått kontroll på økonomien. Mange kunder har penger.

– Bilselgerne må kjempe hardt

– Registreringsantallet for nye personbiler i januar har normalt ligget på mer enn ni tusen biler. Så det er et svært lavt tall vi ser nå, og tyder på at bilbransjen har gått inn i 2024 uten store ordrereserver, i motsetning til foregående år. Året vi har lagt bak oss har tydelig vist at mange har en trangere økonomi på grunn av renteøkninger og prisstigninger, sier direktør Øyvind Solberg Thorsen i OFV.

Han sier at nye avgifter og avgiftsøkninger for alle biler, samt at avgiftsfradraget for ladbare hybrider ble fjernet ved årsskiftet har gjort bilkjøp enda dyrere.

– Det merker både bilimportører og forhandlere, og ikke minst de som ønsker ny bil. Nå må bilselgerne kjempe hardt for å få i land kontraktene, sier Thorsen.

Oversikten viser at det ikke er de store og dyre personbilmodellene som dominerer.

– Nå velger de fleste nybilkjøpere modeller som ligger på et mer moderat prisnivå, som de gjorde i fjor.

Thorsen mener pris- og renteøkninger for mange hever terskelen for å kjøpe ny bil.

– De mange kampanjene fra bilforhandlere med lavere priser og gunstig rente, bidrar samtidig til at det nå er et kjøpers marked.

Rekordhøy elbilandel

For aller første gang er hele 92,1 prosent av alle førstegangsregistrerte nye personbiler elektriske. OFV understreker samtidig at dette er etter kun en måned i det nye året.

– Det er foreløpig vanskelig å tro at elbilandelen vil holde seg på det høye nivået gjennom året.

I januar 2023 var elbilandelen 66,5 prosent.

I Nydal sier Nervik at de selger nesten bare elbil:

– Vi ligger nok over 92 prosent elbil, sier han.

– Hva er det folk ser etter når de skal kjøpe bil nå?

– Litt mange er opptatt av rekkevidde. Med de nye bilene har vi fått optimalisering av batterier. Du forteller bilen at nå ønsker du å lade, så starter bilen å varme opp batteriet slik at ladestoppen blir mye kortere. Det er mer vesentlig enn om det var 55 eller 50 mil rekkevidde.

– Skal du på en Trondheim-tur og finner ut at det er naturlig å lade på Berkåk så gjør bilen de automatisk grepene slik at ladestoppen blir kortere enn det ville ha vært tidligere. Det er kjempestor forskjell på nye og gamle biler på dette området, sier Nervik.

11. desember åpnet Møller Bil anlegget på 12.500 kvadratmeter, med by- og bruktbilforretninger og verksteder på en 30 måls tomt.

– Hvordan har det gått?

– Vi har fått en veldig varm mottakelse og vi får veldig mye skryt. Folk kommer hit på besøk fra hele Norge og Europa.

Ludvik drar en historie:

– En tysker skulle på ferie i Trysilfjellet hadde hørt om anlegget i hjemlandet. Han kom innom for å se hvordan det var, og ble veldig imponert. Vi sitter trolig på Nord-Europas flotteste bilanlegg.

Les også

Karoline på plass i nye lokaler: – En helt ny verden!