– Nå vil vi vite hva unge voksne vil med Innlandet, sier seniorrådgiver Linn Alicia Slora Kristiansen hos NHO Innlandet.

– Vi vil samle unge stemmer og høre deres meninger rundt framtiden til fylket.

Finne løsninger

Prosjektet kalles «Ungdommens perspektivmelding». 100 unge voksne i alderen 18–34 år, fra hele Innlandet, skal få komme med konkrete råd og anbefalinger som skal kunne brukes av politikere på alle nivåer, samt kunnskapsinstitusjoner og næringsliv.

Her skal de unge voksne få komme med sine løsninger for å skape et mer attraktivt og inkluderende Innlandet.

– Målgruppa er både de som har vokst opp og blitt boende i eller flyttet tilbake til Innlandet, de som har vokst opp i og så flyttet fra Innlandet, og de som har vokst opp andre steder, men bor i Innlandet i dag, for eksempel studenter. På samlingene ønsker vi å få de unge voksnes erfaringer og synspunkt på å hvordan det er å bo i Innlandet og hva de ønsker seg for framtida.

Prosjektet har også som formål å finne ut hva unge voksne i Innlandet er opptatt av når det gjelder valg av bosted, utdanning, jobb, fritid og livsstil.

Pernille Røed studerer til daglig organisasjon og ledelse på Høgskolen i Lillehammer. 22-åringen er allerede rekruttert til å komme med sine innspill.

– Jeg ble veldig glad da jeg fikk forespørselen, og tenkte at endelig blir vi unge hørt. Et veldig spennende prosjekt som kan være starten på et krafttak for Innlandet, og jeg tenker at både politikere, kunnskapsinstitusjoner og næringsliv vil ta tak i det som kommer fram. Og ikke minst vil dette føre til at unge blir sett og hørt og får en større eierskapsfølelse til Innlandet, sier Pernille og fortsetter:

– Jeg tror at unge er interessert i å flagge sine meninger slik at de får en bedre hverdag. Og personlig er jeg spent på de resultatene som vil komme fram.

Slik samler de meninger

Innsamlingen av meninger vil skje ved hjelp av tre fysiske samlinger rundt omkring i Innlandet.

– Her skal de 100 unge voksne komme med erfaringer, opplevelser og synspunkter på hvordan det er å bo i Innlandet, forteller forsker og instituttleder ved Østlandsforskning, Tonje Lauritzen.

Samlingene vil skje i Elverum, Lillehammer og Valdres.

Også NHO Innlandet-leder Jon Kristiansen gleder seg til å se resultatet:

– Innlandet er i medvind, og for å sikre at vi går rett vei i fremtiden er det viktig at vi lytter til de unge. Unge voksne kjenner sine egne ønsker og behov best, og med perspektivmeldingen håper vi å kunne få kunnskap til å ta gode valg, sier Kristiansen.

Bak prosjektet står Agenda Innlandet, som er et samarbeid mellom LO, NHO, SpareBank 1 Østlandet og Innlandet fylkeskommune.

I tillegg er NTNU på Gjøvik og Høgskolen i Innlandet (HINN) samarbeidspartnere.

Prosjektet finansieres av Sparebankstiftelsen Hedmark, Innlandet fylkeskommune, HINN og NTNU.

Østlandsforskning og Kompetansesenter for offentlig innovasjon (KOI) ved Høgskolen i Innlandet gjennomfører prosjektet.